Hlavní obsah

Herec Kanyza byl v evidenci StB neoprávněně, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Herec Jan Kanyza byl v evidenci komunistické Státní bezpečnosti (StB) neoprávněně. V úterý o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil dřívější verdikt Městského soudu v Praze. Rozsudek je pravomocný. Právu to sdělil mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Článek

Informace o Kanyzově spolupráci s tehdejší tajnou policií se objevily v roce 2005. V seznamech StB byl herec veden jako agent s krycím jménem Honza a podle zápisu spolupracoval v letech 1975 až 1983. Svazek vedla část StB zabývající se bojem proti vnitřnímu nepříteli.

Kanyza tehdy připustil, že byl několik let ve spojení s StB, odmítl ale, že by podepsal spolupráci. "Byl jsem předvoláván a opakovaně vyslýchán. Nikdy jsem žádnou spolupráci nepodepsal a nikdy jsem nikomu vědomě neublížil," sdělil tehdy Kanyza Novinkám.

Reklama

Související články

ČT: Kanyza přiznal, že spolupracoval s StB

Herec Jan Kanyza ve středu v České televizi uvedl, že několik let byl ve spojení s komunistickou Státní bezpečností. (StB). Uvedl, že to dělal proto,...

Kanyza: Můj svazek je zmanipulovaný

Herec Jan Kanyza tvrdí, že svazek, který na něj vedla komunistická Státní bezpečnost (StB), je zmanipulovaný. Chce se kvůli tomu obrátit na soud. Podle hercova...

Výběr článků

Načítám