Hlavní obsah

Kanyza: Můj svazek je zmanipulovaný

PRAHA

Herec Jan Kanyza tvrdí, že svazek, který na něj vedla komunistická Státní bezpečnost (StB), je zmanipulovaný. Chce se kvůli tomu obrátit na soud. Podle hercova advokáta Tomáše Sokola by pak ministerstvo vnitra, v jehož archivu svazek leží, muselo prokázat, že tvrzení obsažená ve svazku jsou pravdivá. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize.

Článek

"Já jsem nikdy nikoho nepoškodil, natož abych to stvrdil svým podpisem," řekl ČT Kanyza. Tvrdí, že s StB nespolupracoval, ale že byl pouze dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán.

Rozhodnutí, zda se herec opravdu obrátí na soud, zveřejní jeho advokát příští týden.

Kanyza je v oficiálních seznamech StB vydaných ministerstvem vnitra veden jako agent s krycím jménem Honza. Jeho svazek vedla součást StB zabývající se takzvaným bojem proti vnitřnímu nepříteli. Spis byl založen v červenci 1975 a spolupráce ukončena v prosinci 1983, protože Kanyza podle citace ze spisu přestal spolupracovat.

Historik Pavel Žáček, který Kanyzův spis studoval, ve středu uvedl, že osm let trvající kontakty s organizací svědčí pro vědomou spolupráci.

"Já jsem jim (příslušníkům StB) to říkal pokaždé, ať mě nechají," hájil se Kanyza.

Reklama

Související články

ČT: Kanyza přiznal, že spolupracoval s StB

Herec Jan Kanyza ve středu v České televizi uvedl, že několik let byl ve spojení s komunistickou Státní bezpečností. (StB). Uvedl, že to dělal proto,...

Výběr článků

Načítám