Hlavní obsah

ČT: Kanyza přiznal, že spolupracoval s StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Jan Kanyza ve středu v České televizi uvedl, že několik let byl ve spojení s komunistickou Státní bezpečností. (StB). Uvedl, že to dělal proto, že z ní měl strach. ČT tvrdí, že Kanyza spolupráci přiznal, sám herec to ale odmítl.

Článek

"Rozhodně se proti tomu ohrazuji, řekl jsem pouze, že jsem byl dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán. Nikdy jsem žádnou spolupráci nepodepsal a nikdy jsem nikomu vědomě neublížil," sdělil Kanyza Novinkám.

Podle ČT se zástupce tajné policie sešel s Kanyzou asi osmdesátkrát. Herec sepsal asi dvacet zpráv.

Kanyzovo jméno poprvé zmínil nový ministr kultury Vítězslav Jandák. Řekl, že právě tento herec na něj donášel StB. Kanyza také řekl, že nikoho, kdo upozornil na jeho minulost, nebude pro takové výroky žalovat. "Máte-li na mysli například pana Jandáka, v žádném případě ho žalovat nehodlám, protože nemám nejmenší důvod," uvedl.

Kanyzova slova lze chápat jako akt usmíření. Ministr kultury Vítězslav Jandák již předtím v rozhovoru pro Rádio Impuls na to téma řekl: "Měli bychom skončit s ohlížením se do minulosti a dívat se spíš dopředu."

Kanyza je v seznamech StB veden jako agent s krycím jménem Honza. Svazek vedla část StB zabývající se bojem proti snitřnímu nepříteli v letech 1975 až 1983.

Reklama

Výběr článků

Načítám