Hlavní obsah

Kanyza odmítá, že by donášel StB na Jandáka

PRAHA

Známý herec Jan Kanyza se v úterý ohradil proti informacím, že měl v sedmdesátých a osmdesátých letech předávat komunistické StB informace o novém ministrovi kultury a herci Vítězslavu Jandákovi. V seznamech StB je veden jako agent s krycím jménem Honza a podle zápisu spolupracoval v letech 1975 až 1984. Kanyza spolupráci s StB rezolutně odmítá.

Článek

O spolupráci herce s StB natočila reportáž Česká televize, chystá se ji vysílat v pondělí. O případu informoval v úterý deník Blesk.

"Jsme domluveni, že se před tím, než ta reportáž bude natočená a než vyjde, což bude velmi brzy, nebudu zatím k tomu vyjadřovat. Jedno ale vám tedy říct můžu a najisto. Nikdy jsem žádnou spolupráci s touto zločineckou organizací nepodepsal. To je podstatné pro mě a nejdůležitější." řekl v úterý ráno Frekvenci 1 Jan Kanyza.

Podle Blesku Kanyza figuruje pod krycím jménem Honza v seznamech StB ministerstva vnitra dvakrát. Poprvé v roce 1975, podruhé o devět let později. V obou případech je veden jako agent.

"V této kategorii šlo o vědomou spolupráci, byl nasazen na určeného člověka a úkolován," řekl Blesku Jan Frolík, ředitel archívu a spisové služby ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám