Hlavní obsah

Havel se loučil s prezidenty

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V romantické restauraci nedaleko od Karlova mostu si včera po poledni dali dostaveníčko český prezident Václav Havel a jeho protějšky z Polska a Rakouska Alexander Kwašniewski a Thomas Klestil. Polský a rakouský prezident se s Havlem přijeli rozloučit, neboť již v neděli mu skončí prezidentský mandát.

Foto: Archiv obce Slup

P. Stanislav Krátký

Článek

Havel a jeho choť Dagmar vybrali pro prezidentské páry kulatý stůl s výhledem na Vltavu a Pražský hrad. Nad ním se kolem poledne rozjasnila pošmourná obloha a vysvitlo slunce, což polský prezident označil za důkaz "mistrovství Václava Havla v aranžování symbolických událostí". Ještě před tím, než tři prezidentské páry zasedly k slavnostní tabuli, stačil Klestil odpovědět na nečekanou otázku jednoho z novinářů, co Havel znamená pro Rakousko. "Je to jeden z nejvýznamnějších politiků Evropy," nenechal se zaskočit Klestil. Polský prezident zase prohlásil, že "Evropa před a po Václavu Havlovi není stejná". "Přesvědčil pragmatiky, že mravní rozměr nesmí z politiky zmizet," dodal Kwašniewski.

První byl Havel s chotí

První do restaurace Bellevue na Smetanově nábřeží přijel usměvavý Havel s Dagmar, která pro tuto příležitost zvolila světlehnědý lesklý kostým s jemným vzorkem. Oba pak vyhlíželi své hosty. Čekat dlouho nemuseli, neboť vzápětí se ve dveřích objevil Kwašniewski s ženou Jolantou, v kompletu laděném do černa. Následovaly polibky a květina pro českou první dámu. Krátce poté přijel i Klestil s chotí Margot, oblečenou v hnědém tvídovém kostýmu.

Kwašniewski přerušil dovolenou

Kwašniewski, který kvůli Havlovi přerušil dovolenou ve Švýcarsku a přiletěl na otočku z Curychu, se například svěřoval, jak si užívá v horách lyžování. Vyprávěl to s takovým nadšením, že si na ruku vylil trochu šampaňského. Vše ale zachránila Dagmar Havlová, která mu podala kapesníček. Pak zahraničním hostům vyprávěla, jak jsou již z náročného programu před odchodem Havla z funkce unaveni. O tom možná svědčil i snad trochu posmutnělý výraz v její tváři.

Vybrané pochoutky

Prezidentské páry poté zasedly ke stolům, od nichž se ozýval družný rozhovor ve směsici češtiny, polštiny, němčiny, ale i angličtiny. Kuchaři pro významné hosty připravili vybrané pochoutky: míchané saláty, tygří krevety či lesní houby jako předkrm, perličku s lanýži, mořského vlka a australskou telecí svíčkovou jako hlavní chod a lesní plody v koňaku, čokoládový talíř a zmrzlinu jako dezert.

Reklama

Výběr článků

Načítám