Hlavní obsah

Gross: Dnes se musí rozhodnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Stanislav Gross ve středu v Českém rozhlase řekl, že dnes se musí rozhodnout. Večerní schůzka představitelů ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU by tak měla přinést rozuzlení politické krize. Večer tak může být jasné, zda se Česká republika dočká většinové vlády, menšinového kabinetu sociální demokracie nebo předčasných voleb.

Článek

Na stole je i návrh ODS na generální dohodu, která umožní zemi dovést k předčasným volbám. Lidovci se podle vyjádření předsedy strany Miroslava Kalouska dohodnout chtějí. "Jdeme na jednání se skutečnou vůlí se dohodnout," řekl Kalousek Českému rozhlasu.

Podle něj je na dohodu nejvyšší čas, neboť "máme několik týdnu zpoždění". "Nám jde o stabilní, důvěryhodné řešení," dodal.

Na co možná nejrychlejší řešení krize v úterý naléhal i prezident Václav Klaus. Ve hře je stále vláda vedená českým velvyslancem v EU Janem Kohoutem. Pokud však i středeční večerní schůzka zkrachuje, je sociální demokracie připravena vládnout menšinově. Na jednání by měli unionisté opětovně předložit svůj návrh na demisi celé vlády. Pokud se tak nestane, ministři US-DEU Karel Kühnl a Pavel Němec podají demise.

Spor o koncepci vlády

Hlavní požadavek lidovců, aby případnou novou společnou vládu vedl někdo jiný než Gross, padl již minulý týden. Premiér Gross totiž uvedl, že je připraven rezignovat. To uvítal i prezident Václav Klaus, když dodal, že je novou vládu se stojedničkovou většinou ve Sněmovně připraven podpořit.

Kamenem úrazu mezi ČSSD a KDU-ČSL je koncepce nové vlády. Na té se lidovci se sociálním demokraty nemohou dohodnout. "Největší problém je v tom, že KDU-ČSL se odmítá bavit o vládě, která by byla trošku posunuta od politických stran," řekl Právu v úterý Stanislav Gross. "Nemáme stejný názor na filozofii, na koncepci té vlády," popsal rozpor šéf lidovců Kalousek.

Anketa

Jakému politickému řešení dáváte přednost?
předčasné volby
70,5 %
menšinová vláda ČSSD
17,8 %
většinová vláda ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU
5,2 %
úřednická vláda
4,5 %
jinému
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 863 čtenářů.

Reklama

Související články

Jednání o nové vládě bude pokračovat zítra

Průběh jednání o nové vládě mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která začala v úterý ráno, se zkomplikoval kvůli rozporu mezi sociálními demokraty a lidovci. Po 3,5...

ČSSD chce pro partnery méně vládních křesel

ČSSD navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší...

Výběr článků

Načítám