Hlavní obsah

Klaus vyzval vládní strany k okamžitému řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý apeloval na předsedy ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, aby shodu o novém kabinetu nalezli v řádu hodin. V co možná nejraktším termínu, doplnil. Dosavadní jednání, které lídři stran předvedli o víkendu, jsou podle prezidenta nepřesvědčivá.

Článek

Prezident je v případě patové situace připraven iniciovat jednání předsedů stran Stanislava Grosse, Miroslava Kalouska a Pavla Němce. Politici by se podle něj měli dohodnout dříve, než on sám "bude muset nějakým radikálnějším způsobem vstoupit do hry".

"Můj závěr po několika dnech a zejména po nedělním a dnešním jednání stran bývalé vládní koalice mi říká, že tato jednání řešení nepřinesla," řekl prezident novinářům po setkání s ministrem obrany. Ten mu řekl, že je připraven podat demisi, pokud vláda jako celek do konce týdne neodstoupí. [celá zpráva]

Klaus zopakoval, že je připraven podpořit vládu, která by vznikla na základě stojedničkové většiny dnes již bývalých koaličních stran ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Související témata:

Související články

ČSSD chce pro partnery méně vládních křesel

ČSSD navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší...

Výběr článků

Načítám