Hlavní obsah

Gottova leukémie: Šance na léčbu je mnohem vyšší než dřív, říká onkolog Klener

Právo, Václav Pergl

Akutní leukémie, kterou trpí Karel Gott, jsou rychle probíhající závažná onemocnění krve, která nezřídka končí smrtí. „Ale šance na léčbu je dnes mnohem vyšší než před deseti lety,“ sdělil Právu přední český onkolog profesor Pavel Klener.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Přední český onkolog Pavel Klener

Článek

„Nejsem ošetřujícím lékařem pana Gotta, a tak nevím, jaký druh akutní leukémie má. Je jí totiž více druhů a každá různě reaguje na léčbu. Některá více, jiná méně. Obecně ale platí, že akutní leukémie je vážné onemocnění, ale jak říkám, šance na léčbu a vyléčení je,“ uvedl Klener.

Ten dlouhá léta stál v čele 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a hematologického ústavu, kde se tato nemoc léčí.

Leukémie je považována za zhoubné onemocnění krve postihující bílé krvinky, odborně leukocyty. Ty jsou zodpovědné za obranné reakce organismu proti cizorodým materiálům, jako jsou viry, bakterie, paraziti a další.

Leukémie spočívá ve špatném vyzrávání bílých krvinek. Nové bílé krvinky se v kostní dřeni sice tvoří, ale jsou nefunkční. Nejsou zralé a hromadí se v dřeni, kde utlačují zdravou krvetvorbu. Dostávají se i do krve a jiných orgánů, v nichž se rovněž hromadí. Orgány se pak rychle zvětšují a jejich funkce je narušena.

S věkem případů přibývá

Podle dostupných údajů se akutní myeloidní leukémie mezi 100 000 obyvateli každoročně vyskytne dvakrát až třikrát. Ve věku nad 65 let je ale již případů až 17.

Vývoj choroby je velmi rychlý. Od prvních velmi lehkých, často přehlížených příznaků, do vzniku závažných, život ohrožujících potíží často uplyne jen několik týdnů.

„Základní léčbou je chemoterapie,“ doplnil pro Právo profesor Klener.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi významně posouvají léčbu leukemie

V dnešní době už snad každý slyšel o leukémii. Málokdo ale ví, že není jen jedna. Jde o skupinu onemocnění krve, kde každé má velmi specifické vlastnosti...

Výběr článků

Načítám