Hlavní obsah

Fiala Rakušanovi věří, Babiš vládu neshodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád české vlády jako při předsednictví EU v roce 2009 nyní nehrozí. Zatímco šéf soc. dem. Jiří Paroubek tehdy za pomoci několika koaličních poslanců Topolánkovu vládu shodil, předseda ANO Andrej Babiš ve čtvrtek jasně řekl, že vyvolávat hlasování o důvěře vládě nebude. Neměl by na to ani sílu: 72 poslanců ANO a 20 poslanců SPD je v menšině a žádná revolta ve vládním táboře se nerýsuje.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Hloušek

Vít Rakušan a Petr Fiala minulý týden na zasedání vlády.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) a ostatní stranické špičky ocenili, že vedení Starostů v kauze náměstka pražského primátora Petra Hlubučka reagovalo bleskově. „Žádné kličkování, že je to účelovka před volbami, uvidíme, počkejme, až se něco odehraje, jak to předvádělo vaše hnutí ANO,“ řekl Fiala na interpelaci poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové. Podle Fialy není důvod, aby šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan ve vládě skončil.

Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně
Petr Fiala

„Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně. Pozastavení členství, rezignace na všechny funkce. Kéž by takový způsob řešení uplatňovalo i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních,“ podotkl Fiala.

Podobně se vyjádřil i místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. „STAN zareagoval okamžitě a jeho kroky odpovídají závažnosti situace. Za těchto okolností nemusí kauza spojená s pražským magistrátem ohrozit spolupráci ve vládní koalici,“ řekl Právu.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Babiš sice slíbil, že ANO hlasování o důvěře nevyvolá, chce ale Rakušanovu hlavu. „Je předsednictví EU a my nechceme poškozovat image České republiky v zahraničí,“ řekl Babiš. Žádá ale, aby Rakušan odstoupil z čela vnitra. „Dospěli jsme k názoru, že Rakušan nemůže tento post zastávat. Proto ho vyzýváme k rezignaci,“ uvedl Babiš. „Zároveň vyzýváme premiéra Fialu, aby tento post přidělil jinému koaličnímu partnerovi, a ne hnutí STAN, které je pro nás organizovaný zločin,“ dodal.

K odstoupení Rakušana vyzval i předseda SPD Tomio Okamura.

Šéf vnitra neodejde

Rakušan rezolutně odmítl výzvu, aby rezignoval. „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí,“ tweetoval.

„Na rozdíl od ANO vlastní problémy řešíme. Nevoláme, že jde o kampaň, ani nemusíme upravovat vlastní stanovy, abychom někoho udrželi u vesla. Běžte si, pane předsedo, o organizovaném zločinu popovídat s odsouzeným Švachulou (v brněnské kauze Stoka) nebo na Čapí hnízdo,“ vzkázal Babišovi.

Kovářová: Beru to od Hlubučka jako zradu

Domácí

I ostatní koaliční politici se za Rakušana postavili. „Tyto kauzy považujeme za zcela nepřijatelné a je nezbytné, aby vše vyšetřila důkladně policie. Situaci v hnutí STAN si musí vyřešit jeho členové a vedení, to za ně nikdo udělat nemůže,“ napsal Právu vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Priorita vládní koalice je podle něj spolupracovat na řešení těžké situace, do které občany Česka dostala ruská agrese.

Je předsednictví, nechceme poškozovat image ČR v zahraničí
Andrej Babiš

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ocenila, že STAN i Hlubuček zareagovali rychle. „Jediná možná reakce na takové závažné obvinění je rezignace na všechny funkce. Stalo se to rychle, takže na to nemůžeme nic namítat,“ řekla Právu. Vládu to podle ní neohrožuje. „Samozřejmě nás netěší množství kauz, které STAN má. Oni by si měli uvědomit, že by jim měli předcházet,“ dodala Pekarová.

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, opozice odešla

Domácí

Také lidovci Starosty podrželi. Předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) věří, že koaliční vládnutí kauza neovlivní. V Rakušana má důvěru. „Mediálně ho to určitě poškozuje. Ale nevěřím tomu, že by chtěl zasahovat do vyšetřování,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám