Hlavní obsah

Fraška. ČSSD se spojila s ODS, komentoval Babiš jednání bezpečnostního výboru

– Praha
Novinky, zpe

Za frašku označil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš čtvrteční mimořádné jednání sněmovního výboru pro bezpečnost. Jeho koaliční partneři ze sociální demokracie se podle něj spojili s opozičními ODS, TOP 09 a komunisty, když nehlasovali pro schválení programu schůze. Šéf výboru z ČSSD Roman Váňa Babišovu kritiku odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny

Článek

„Fraška. ČSSD se spojila s ODS, TOP 09 a jednou komunistkou a spolu odmítli slyšení policistů ÚOOZ a Ivo Ištvana před bezpečnostním výborem,“ uvedl na Twitteru Babiš. „Čeho se ČSSD bojí?“ dodal.

„Opravdu potřebuje soc. dem. protlačit zničení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i za tuto cenu? Proč asi?“ podotkl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Roli hnutí ANO bych v tomto případě raději ani nezmiňoval
Roman Váňa, předseda bezpečnostního výboru

Předseda výboru Váňa ale Novinkám řekl, že celá věc se má trochu jinak. „Pan Babiš asi neví, že na úrovni výboru se to řeší hodně odborně. Politická stránka tam nehraje tolik roli,“ uvedl.

Dodal, že výbor sice vyzněl do ztracena, ale sám v úterý předloží Sněmovně návrh, aby byla kvůli reorganizaci policie zřízena vyšetřovací komise.

„Takže nic není ztraceno. Roli hnutí ANO bych v tomto případě raději ani nezmiňoval,“ podotkl Váňa.

Schůzi svolal kvůli reorganizaci policie místopředseda bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz, když byl Váňa na pracovní cestě mimo ČR. Vystoupit na něm měli odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a šéf ostravské expozitury Jiří Komárek a olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan k chystané reformě policie. Poslanci si ale ani po dvou hodinách neodhlasovali program a policisté se ke slovu nedostali.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Pro schválení programu hlasovalo sedm poslanců z řad hnutí ANO, KDU-ČSL a KSČM. Proti byli poslanci ODS a TOP 09, sociální demokraté a jedna poslankyně KSČM se zdrželi.

Výběr článků

Načítám