Hlavní obsah

Firmy se narychlo zbavují cukrovinek s toxickým HHC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vy zákaz, my velké slevy „konopných bonbonů“. Prodejci cukrovinek obsahujících konopnou látku HHC začali vyprazdňovat sklady. Reagují na záměr vlády zakázat zítra veškeré produkty s psychoaktivní formou konopí, kterými se v poslední době předávkovalo množství dětí, jež skončily v péči lékařů.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

Obchodníci narychlo snižují hrozící finanční ztráty, slevami ale zároveň mohou zákazníky nabádat k nákupům do zásoby. Nebezpečné to je právě pro děti.

„Přibližně sedmdesát procent prodejců, které se nám podařilo sdružit, už dobrovolně takzvané HHC edibles z automatů vyřadilo. Jedná se hlavně o cukrovinky, bonbony, sušenky a jakékoliv produkty, které se dají jednoduše sníst a obsahují tuto látku,“ řekl předseda Asociace za bezpečné prodejní automaty Vojtěch Ulman.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Malá skupina prodejců je ale proti, stahovat zboží nechtějí. Buď z ekonomických důvodů, nebo proto, že investovali energii a peníze do příprav regulace. Některé e-shopy nyní nabízejí slevy o desítky procent, jinde jdou dokonce na polovinu původní ceny.

„Nákupům do zásoby nefandíme. Zboží ale není regulované, a tak můžeme za asociaci prodejcům maximálně něco doporučit, nebo je vyřadit, když neuposlechnou,“ dodal Ulman.

Vláda chce na seznam zakázaných látek přidat i další psychoaktivní látky. Vedle HHC to jsou THC-P a HHC-O, nejrozšířenější typy upravených kanabinoidů. Mají povzbudivý účinek, ale při velké dávce vyvolávají úzkosti, závratě, zarudlé oči, zrychlený tep nebo třeba nespavost.

K zákazu nemá dojít hned. Vládní rozhodnutí bude muset posvětit Evropská komise, což několik týdnů potrvá. Opatření se má vedle prodeje týkat i konzumace, ačkoliv proti tomu protestuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, a nejen on. „U osob, které produkty drží pro vlastní potřebu, je kriminalizace nepřijatelná,“ prohlásil Vobořil.

Dívka na Chomutovsku nevědomky snědla proužky s HHC, policie musela případ odložit

Krimi

„Dopadne to na podnikatele i na uživatele. Když nakoupili zásobu a chytí je s ní policie. Mohou jít do vězení,“ upozornil advokát David Zahumenský, který zastupuje tři desítky prodejců.

Ti v otevřeném dopise vyzvali vládu, ať zváží důsledky, které může takto rychlý zásah mít. Firmy by mohly žádat náhradu ztrát, protože se nemohly na změny připravit. Ulman odhaduje možné ztráty na stovky milionů až nižší miliardy korun. Po zákazu musejí firmy veškeré zásoby HHC produktů včetně cukrovinek zlikvidovat.

Přijdou větší dryáky

Protidrogoví experti, firmy i Asociace poskytovatelů adiktologické péče zdůrazňují, že prohibice nikdy nic nevyřešila. Pokud vláda konopné látky zakáže, přijdou podle nich na trh jiné, silnější syntetické alternativy.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí

„Ve Francii jsou teď například úspěšné odnože HHC, ale také takzvané Spice, vyloženě syntetická látka. Už se objevily zprávy o fatálním předávkování, čehož se bojím. U HHC ani THC to nehrozí,“ upozornil Vobořil.

Na regulaci trhu s konopnými látkami je všeobecná shoda. Zákon, který má u psychomodulačních látek zajistit, že se nedostanou k nezletilým, je ve Sněmovně zaparkovaný od loňského léta. Teď ho chtějí politici narychlo vzkřísit a ještě tento týden poslat do druhého čtení. Schvalování ale zabere několik měsíců. Do té doby má platit zákaz.

V Chebu odstranili automaty s HHC z městských pozemků

Domácí

Co je HHC?

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC vzniká převážně chemicky a v Česku zatím není na seznamu zakázaných látek. Produkty s HHC se často neprodávají jako potraviny, ale spíše jako sběratelské předměty nebo zboží pro vědecké či studijní účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám