Hlavní obsah

Firma nabízela nebankovní platební karty, klienti se už přes týden nemohou dostat k penězům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří vložili peníze na nebankovní platební karty FreePay od společnosti Prepaid Solutions, se k nim už více než týden nemohou dostat. Výběry z bankomatů ani platby u obchodníků nefungují.

Foto: Otisk obrazovky, Bez zdroje

Platební karta FreePay

Článek

Firma se sídlem v pražské Vodičkově ulici na svých stránkách pouze bez upřesnění oznámila, že došlo k výpadku na straně partnera. Nedá se nikomu dovolat, na e-maily nikdo ze společnosti nereaguje.

„Mám na kartě deset tisíc korun a už více než pět dní se k nim nedostanu,“ řekl Právu jeden z klientů Roman Hájek z Českých Budějovic. Systém podle něj fakticky fungoval jako elektronická peněženka, na podobném principu jako předplacená telefonní karta.

„Nikdo tam není“

Zjednodušeně řečeno, klient poslal peníze, za něž mu firma „nabila“ kartu, s níž šlo normálně platit i vybírat z bankomatů. Za to si společnost strhávala nemalé poplatky.

Milostivé léto je v poločase. Ještě lze zažádat o odpuštění sankcí u správních exekucí

Finance

„Taky mám jejich kartu, ale v té firmě nikdo není. Volal mi jeden z jejích šéfů ze skrytého čísla, že mají velký problém, a dokud se to nevyřeší, v kanceláři nebudou,“ řekl Právu recepční v paláci Ligna, kde má společnost sídlo. Potvrdil, že nešťastní klienti přicházejí už od minulého pondělí.

„Jedna máma s kočárkem tu plakala, že v tom má dvacet tisíc korun,“ dodal recepční. Patnáct tisíc na kartě FreePay už oplakala také Dana Sojaková z Prahy. Přiznává, že ji používala, protože standardní bankovní účet má pod exekucí. „Chodilo mi tam kolem sedmnácti tisíc korun měsíčně,“ řekla paní Dana Právu.

„Strhávali si sedm stovek plus devadesát korun za vedení účtu u nich a dalších devadesát za odchozí platbu,“ dodala Sojaková.

Prepaid Solutions v pondělí večer poslala klientům oznámení, že pokud výpadek nevyřeší do úterý, tak „ve středu zahájí proces zpětného zasílání prostředků na účty indikované držiteli“. V úterý peníze stále vybrat nešlo ani kartou platit.

Prepaid Solutions má od České národní banky povolení k činnosti vydavatele elektronických peněz malého rozsahu. Mluvčí centrální banky Petra Krmelová Právu potvrdila, že o nynějších potížích společnosti informovala pracovníky dohledu nad finančním trhem.

Domácnosti stále drtí inflace i výdaje za splátky hypoték

Finance

„Bližší informace však vzhledem k zákonem stanovené povinnosti mlčenlivosti nemůžeme sdělit,“ dodala. Zatím tak není ani jasné, kolika lidí se problém týká. Podnětem se zabývá i resort financí. Ve čtvrtek se část poškozených klientů plánuje sejít s cílem sjednotit svůj postup.

Bez identifikace

Prepaid Solutions na stránkách mimo jiné uvádí, že nabízí „plnohodnotnou platební kartu bez nutnosti bankovního účtu, s níž lze vybírat z bankomatů a platit u obchodníků po celém světě“. Zároveň tvrdí, že kartu jde pořídit přes e-shop bez identifikace. Menším šedým písmem upřesňuje, že karta je vydávána společností Monavate Limited na základě licence společnosti Mastercard. Logo Mastercard je rovněž na kartě vytištěno. Peníze pak přes bankomaty vydávala Prepaid Solutions.

Z výpisu na Justice.cz vyplývá, že předsedou správní rady je David Tacl bytem na pražském Žižkově a členem správní rady Martin Beck z Vinohrad.

Visa a Mastercard chtějí zvednout obchodníkům poplatky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám