Hlavní obsah

Visa a Mastercard chtějí zvednout obchodníkům poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vydavatelé platebních karet Visa a Mastercard se chystají zvýšit poplatky, které některým obchodníkům účtují za přijímání karet jejich zákazníků. Píše o tom na svém webu deník The Wall Street Journal (WSJ), podle nějž by obchodníci mohli ročně platit 502 milionů dolarů (11 miliard Kč) navíc.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Loga společností MasterCard a Visa

Článek

Zdroje WSJ uvádějí, že změny v poplatcích by měly začít platit od října, respektive od dubna. Zvýšení poplatků se namnoze bude týkat nákupů na síti, uvedl americký list.

Nakupující mezibankovní poplatky téměř nevnímají. Obchodníci – od velkých on-line prodejců až po kavárny na rohu – o ně ale s karetními společnostmi vedou spory.

Mezibankovní poplatek je poplatek, který obchodník platí bance, jež kartu vydala, a to pokaždé, když spotřebitel kartu použije. Regulační úřady už dříve uvedly, že zvýšení poplatků, které obchodníci platí vydavatelům karet, se obvykle přenáší na spotřebitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám