Hlavní obsah

Fico v Praze: Unie je nesrozumitelná. Pak do funkcí nastupují blázni a poloblázni

– Praha

Další rozdělování Evropské unie je v budoucnu pravděpodobnější než prohlubování integrace a spolupráce. Řekl to ve středu slovenský premiér Robert Fico ve svém vystoupení během debaty premiérů zemí visegrádské skupiny na konferenci Prague European Summit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva slovenský premiér Robert Fico, polská premiérka Beata Szydlová, český premiér Bohuslav Sobotka a maďarský premiér Viktor Orbán na jednání Visegrádské skupiny v Praze

Článek

Fico, jehož vláda na začátku července přebírá předsednictví v Radě EU, varoval před vzestupem protiunijních politických stran a blázny na vysokých politických postech.

„Nenechme se mýlit, neříkejme, že jsou tu dvě rovnocenné varianty – hlubší fragmentace nebo hlubší integrace,” řekl Fico.

„První varianta má mnohem lépe nastavené podmínky než varianta hlubší spolupráce a integrace,” dodal. Evropská unie podle něj nezná odpověď na to, jak se tomuto trendu bránit.

Jak je možné, že často poloblázni a blázni nastupují do významných politických pozic
Robert Fico, slovenský premiér

Slabinou EU je podle Fica nesrozumitelný jazyk, který používá. Je pro občany nepochopitelná a zabývá se tématy, která je nezajímají. Krize celé Evropy se projevuje v úpadku tradičních politických stran.

Místo nich získávají hlasy voličů výrazně „antievropské populistické spolky”. „To, co se děje v zemích střední a východní Evropy i celé Evropy, vyžaduje naši pozornost. Jak je možné, že často poloblázni a blázni nastupují do významných politických pozic,” řekl.

„Nemá velké oči”

Prioritou slovenského předsednictví proto bude navrácení důvěry občanů v EU a používání jednoduššího jazyka. Slovensko se chce věnovat také posílení unijní ekonomiky a zajištění energetické bezpečnosti. Třetí prioritou bude udržitelná a reálná migrační a azylová politika.

Po předchozím bilaterálním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Fico řekl, že o předsednictví Slovenska v Radě EU má země své představy, ale „nemá velké oči”. „Představy budou ovlivněny vnějšími vlivy,” řekl novinářům.

Související témata:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Změny v EU podle Fica nastanou v případě, že se Británie v referendu rozhodne opustit EU, ale i pokud setrvá. Další témata, která ovlivní slovenské předsednictví, mohou vzejít z červnového summitu EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám