Hlavní obsah

Vláda má hledat shodu, do politiky nechci, ohradil se Středula proti Fialovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by se měla snažit dosáhnout shody v rámci sociálního dialogu a začít pracovat ve prospěch České republiky. V reakci na nedělní vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Fiala mimo jiné na sociální síti X uvedl, že odborovým vůdcům nejde o úspory a o důchody, ale o vlastní politické ambice. Středula uvedl, že jiné ambice než být v čele ČMKOS nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Středula

Článek

Fiala své vyjádření zveřejnil den před odbory vyhlášenou stávkou a protesty proti krokům vlády. V pondělí se uskuteční také celodenní výstražná stávka některých základních, středních i mateřských škol.

Podle premiéra o politických ambicích odborových předáků leccos napovídají nedávná neúspěšná kandidatura na prezidenta a společné mítinky se zástupci opozice. „Stát v čele ČMKOS. To jsou mé ambice. Žádné jiné politické ne, nic takového není,“ reagoval Středula, který chtěl letos kandidovat na prezidenta, ale před prvním kolem volby odstoupil.

Skrze vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL) také Fialu v neděli požádal, aby se například v pondělí po skončení demonstrace uskutečnilo jednání. Odpověď nemá.

Fiala: Proč odboráři protestují až teď? Mají vlastní politické ambice

Domácí

Fiala má v pondělí v 9:00 v plánu vyjádření pro média v Brně, následně společně s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) navštíví Soukromou střední školu zemědělskou v Pozďatíně na Vysočině a setká se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves v Jihomoravském kraji. Večer pak premiér a předseda ODS navštíví jihomoravský a olomoucký sněm strany, sdělil jeho mluvčí Václav Smolka.

Politické ambice odmítl i Dobšík

Šéf školských odborů František Dobšík v České televizi také odmítl jakékoli politické ambice. „Nám jde o to, aby vzdělávání fungovalo, jak veřejné, regionální, tak vysoké. Pan premiér se naprosto mýlí a spíš tomu ubližuje,“ poznamenal.

„To, v jakém stavu je současná Česká republika, je v zásadě vina vlády. Nepomůže, když to bude házet na kohokoli jiného. Pomůže jediné, že začnou skutečně pracovat ve prospěch České republiky a budou řešit problémy tak, aby dosáhli shody v rámci sociálního dialogu,“ řekl Středula.

Pokud budou vládní představitelé pokračovat „v tomto typu arogance,“ mohou se podle odborového předáka dočkat pouze toho, že budou protesty pokračovat. „Jestli je to jejich cíl, prosím, ale ať nehledají zástupné problémy, protože jsou už směšní,“ dodal.

Ministr Bek se omluvil rodičům a žákům za pondělní stávku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám