Hlavní obsah

Fiala po setkání s Ficem: Budeme mít rozdílné názory, ale musíme spolu mluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český premiér Petr Fiala (ODS) se během summitu Evropské Rady setkal se svým nově jmenovaným slovenským protějškem Robertem Ficem (Směr). Uvedl, že ačkoliv se na řadě věcí neshodnou, jsou politici a povinností českých politiků je se slovenskými kolegy hledat společně řešení pro dobro občanů obou zemí.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

„Budeme mít rozdílné názory na řadu zahraničně-politických otázek, to je pravda. Budeme mít možná i rozdílné představy o té či oné věci, ale musíme hledat společnou řeč, je to naše povinnost a tímto způsobem k tomu také přistupuji,“ řekl novinářům ke schůzce Fiala.

„Jsme politici. Veřejnost v obou zemích po nás chce, abychom spolu dokázali mluvit, spolupracovat na projektech ve prospěch našich občanů, abychom nenarušili to, co je na našich vztazích cenné,“ dodal.

Fiala se s Ficem, který se ve středu stal staronovým premiérem Slovenska, dohodli také na tom že Fico v blíže neurčené dohledné době navštíví Českou republiku.

Ani náboj Ukrajině? Pellegrini to vidí trochu jinak

Zahraniční

To, že oba státníci nebudou na úplně stejné vlně, bylo patrné už při vítězství Fica a jeho strany Směr ve slovenských parlamentních volbách, jež se konaly na konci září. Fiala tehdy popřál Slovákům, aby „povolební vyjednávání vedla k sestavení dobré vlády“, přičemž o Ficovi se, stejně jako řada současných českých koaličních politiků, nezmínil.

Fico se zase obořil na českého premiéra, když Fiala uvedl, že nepovažuje za zcela šťastné, pokud by Slovensko přestalo s vojenskými dodávkami na Ukrajinu, což bylo jedno z hesel Směru před volbami.

„Za prvé, nepatří se komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu. Za druhé, ani toto prohlášení pana premiéra Fialy nezmění nic na záměru Směru ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu,“ zdůraznil tehdy vítěz slovenských voleb.

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Zahraniční

Ficova rétorika je oproti předchozí slovenské reprezentaci blíže narativům, které šíří ruská propaganda, a v mnohém se podobá postojům maďarského premiéra Viktora Orbána.

Fiala ale v souvislosti s  Ukrajinou nyní poznamenal, že byť současná slovenská vláda hrozí zastavením vojenských dodávek na Ukrajinu, tak to nemusí být tak horké, protože členské státy EU na skončeném summitu Evropské rady v Bruselu jednomyslně - tedy včetně Slovenska či Maďarska - vyjádřily podporu Ukrajině.

„Často třeba před jednáním Evropské rady slýcháme různé výroky ze strany politiků jednotlivých zemí, čteme v médiích, co kde bude kdo blokovat, ale pak je tu nějaká realita na Evropské radě. Když se podíváte na závěry, které jsme schválili jednomyslně, tak tam třeba vidíte jasné vyjádření podpory Ukrajině, včetně potvrzení všech závazků, které EU udělala. I tyto závěry byly přijaty jednomyslně, tedy i s podporou Maďarska a Slovenska,“ řekl Fiala.

Foto: Omar Havana, ČTK/AP

Viktor Orbán a Robert Fico na summitu EU v Bruselu

Odsouzení útoku na Izrael

Členské státy EU na summitu Evropské rady také odsoudily útoky teroristického hnutí Hamás na Izrael.

„Rada uznala právo Izraele na sebeobranu. Odsoudila útoky Hamásu a jeho používání civilistů jako živých štítů. Vyzvala také k okamžitému propuštění všech rukojmí. Podařilo se nám také prosadit, že humanitární a rozvojová pomoc EU nesmí být zneužívána teroristy a všechny poskytnuté prostředky mají být důsledně kontrolovány,“ odprezentoval novinářům v pátek závěry Fiala.

Text deklarace podle něj splňuje všechny požadavky, které při vyjednávání v radě za Českou republiku prosazoval.

Lídři EU podpořili Izrael a vyzvali k humanitárním přestávkám

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám