Hlavní obsah

Fiala nahání naštvané voliče Babišovi přímo do náruče, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politologové mají jasno. Za rekordními preferencemi hnutí ANO, které začalo atakovat 40procentní hranici, a nezadržitelným pádem lidovců, je nespokojenost lidí s politikou vlády.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Odborník na politický marketing Jan Kubáček soudí, že nejnovější průzkum agentury Kantar je svědectvím velké únavy a frustrace z vlády a zejména z toho, že si Fialův kabinet proti sobě staví jednu profesní skupinu za druhou. Nejdříve lékaře, učitele a teď i zemědělce.

„To není práce Andreje Babiše, ale práce Petra Fialy. Jak vláda ignoruje problémy a nemá vůli je aspoň trochu řešit a místo toho přichází s nálepkováním a často s ostouzením těch, kteří jsou nespokojení, tak Andreji Babišovi voliče nahání,“ řekl Novinkám Kubáček.

Průzkum ukázal rekordní podporu ANO

Parlamentní volby

Politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity soudí, že hnutí ANO se daří získávat nespokojené občany napříč spektrem. „Vypadá to, že voliči stran, jako je PRO nebo Přísaha, přecházejí k Andreji Babišovi, a je možné, že k němu přechází i část nespokojených lidoveckých voličů i voličů dalších vládních stran,“ řekl Mareš.

ANO podle něj nedělá nijak oslnivou kampaň, ale trio - Babiš, Havlíček a Schillerová - je aktivní na sociálních sítí. „Stačí jim, že se profilují na odporu vůči vládě a také začali výrazněji zvedat mírovou kartu a to přilákalo voliče protestních subjektů z mimoparlamentní scény,“ uvedl Mareš.

„Lidé nevidí důvod, proč podporovat menší protestní vůdce, když vidí Babišovu sílu,“

Lidovecký umíráček

Podle obou politologů lidovci ztrácí, protože delší dobu hledají vlastní identitu a ve vládě nehájí svoje voliče. „Lidovci nejsou sociálně vlídnou tváří vlády, ale fakticky se chovají jako béčko ODS a rezignovali na své voliče,“ poznamenal Kubáček. Voliči podle něj také nezapomněli, jak šéf lidovců a ministr sociálních věcí Marian Jurečka kličkoval kvůli resortnímu večírku v době tragédie na filozofické fakultě.

Až prohrají volby

Poslední ranou podle něj je, že zemědělci - tradiční voliči KDU-ČSL - mají pocit, že je lidovci opustili. „Umíráčkem strany lidové je podle mého, jak rezignovala na to najít kompromis se zemědělci a s venkovem. Marek Výborný i další lidovecké špičky často volí tvrdší postoje a dělají špinavou práci za ministra financí a za ODS,“ řekl Kubáček.

Odhaduje zároveň, že preference vlády budou nízké do té doby, než změní styl. A to bude zřejmě až na podzim, až vládní strany prohrají krajské volby. „Pokud se ty výsledky udrží do podzimu, tak tu bude spousta nezaměstnaných vlivných krajských politiků vládních stran a z praxe víme, že pak se to v těch stranách začne otřásat a měnit,“ dodal.

Neviditelná osoba. Zklamání. Pavel hodnotil české i světové osobnosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám