Hlavní obsah

Fejk kvůli kritice čtvrtmiliónového platu v ČD zvažuje soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ombudsman Českých drah Petr Fejk zvažuje, že se bude bránit proti diskreditační kampani proti své osobě, kterou odstartovala kritika výše jeho platu v ČD a odstupného, soudní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fejk

Článek

"V uplynulých dnech změnila můj život masivní diskreditační kampaň proti mé sobě. Podnětem k ní bylo zveřejnění odhadu mého platu u Českých drah. Není již v mých silách se bránit věcnou a racionální argumentací v médiích. Proto nyní zvažuji bránit se proti množství nepravdivých a dehonestujících odsudků i soudní cestou, za pomoci právních institutů na ochranu osobnosti," napsal Fejk v článku pro deník MF Dnes.

Do kampaně se poškozujícími výroky vůči mně a mému pracovněprávnímu vztahu s Českými drahami zapojili i někteří politici včetně předsedy vlády," dodal mimo jiné.

"Vzhledem k tomu, že jsem nic nezákonného neudělal a že pracovní podmínky, které jsem měl v Českých drahách, mají ve státních firmách stovky jiných zaměstnanců, považuji kampaň za produkt populismu. Poškozením mé osoby s přímým dopadem na mé okolí je v této chvíli již takového rozsahu, že není ani zdaleka vyváženo podmínkami uzavřené smlouvy," uzavřel Fejk.

Nečas: Fejkův plat neodpovídá míře odpovědnosti

Fejkův měsíční plat u ČD byl 270 000 Kč. V rámci konkurenční doložky si Fejk, který se do povědomí veřejnosti dostal především během svého dřívějšího působení na postu ředitele pražské ZOO, podle informací zveřejněných v médiích odnesl devět měsíčních platů za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru, protože se účastnil jednání představenstva ČD a dostal se tak k citlivým informacím.

Ministr dopravy Radek Šmerda minulý týden řekl, že Fejkův plat byl smluvní s ohledem na jiné nabídky, které bývalý ředitel pražské ZOO dostal. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak Fejka vyzval, aby "zlatý padák" vrátil. Podle premiéra Petra Nečase je Fejkův plat těžko obhajitelný a zdůvodnitelný a neodpovídá míře odpovědnosti ve firmě.

Reklama

Související články

Sobotka vyzval Fejka, aby vrátil zlatý padák

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval bývalého ombudsmana českých drah Petra Fejka, aby vrátil plat za devět měsíců, který po odchodu z funkce dostane. Jde...

Výběr článků

Načítám