Hlavní obsah

Klaus: ODS mě deprimuje, ANO se profiluje nejzřetelněji a nejjasněji

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus představil ve čtvrtek novou knihu k říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny. V rozhovoru pro Novinky nevyloučil opětovnou kandidaturu na prezidenta. Vysvětlil také, proč odmítl nabídku Trikolóry, aby kandidoval za hnutí ve volbách do Poslanecké sněmovny. Zkritizoval také ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková Novinkám v rozhovoru řekla, že jste dostal nabídku kandidovat za hnutí Trikolóra Svobodní Soukromníci do Poslanecké sněmovny, nicméně jste ji nepřijal. Proč?

Nevím, jestli kandidovat za ochuzenou a zásadně změněnou Trikolóru po odchodu mého syna. Nechci podrývat šance Trikolóry. Politické a ideové základy byly postaveny velmi správně, je ale škoda, že nebudou mít sílu to prosadit. Bez angažmá svého syna nemám pocit, že se mám v pozměněné Trikolóře angažovat.

Jsem stejný tahoun pro lidi jako Václav Klaus mladší, věří Zuzana Majerová Zahradníková

Domácí

Zvažujete kandidaturu na prezidenta?

Volby jsou za rok a půl, takže to není teď téma.

Bude to pro vás téma za rok a půl?

Bude to téma pro celou zemi a svým způsobem i pro mě.

Myslíte, že parlamentní volby vyhraje opět hnutí ANO? 

Vnímám výsledky veřejného mínění, pokud tedy nejsou zmanipulované. Vypadá to, že se ANO profiluje nejzřetelněji a nejjasněji. Nepochybně své voliče dostane.

Jak jako dlouholetý člen ODS vnímáte preference strany před volbami? Profiluje se stejně zřetelně jako ANO?

Použil bych jednu jedinou větu ze své knihy, kde říkám, že nemám šanci se s jakoukoli stranou identifikovat. Dodávám, že mě nejvíce deprimuje dnešní ODS. Ostatní mě nedeprimují, od nich totiž nic neočekávám. Od ODS ale podvědomě alespoň něco.

Favority na prezidenta jsou Babiš, Klaus a Pavel, tvrdí bookmakeři

Domácí

Exprezident Klaus ve čtvrtek představil jako spoluautor knihu Volby 2021 - Budou o něčem? ve svém institutu. „Volby o něčem jistě budou, jde o to, zda budou o něčem podstatném. V knize vyjadřujeme obavu, že o tom skutečně podstatném nebudou,“ uvedl.

„Od říjnových voleb žádnou významnou změnu neočekáváme,“ doplnil.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí
Foto: Klára Beranová, Novinky

Exprezident Václav Klaus při představení nové knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám