Hlavní obsah

Expředseda KDU-ČSL Kalousek zabodoval v Bechyni

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BECHYNÉ

Poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek uspěl v komunálních volbách v rodné Bechyni na Táborsku, a to navzdory tomu, že kvůli pokusu sestavit vládu s ČSSD postupně odstoupil z funkce šéfa strany a poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Článek

 Z osmého, nevolitelného místa na kandidátce sdružení Volba pro Bechyni, v níž jsou partnery i místní lidovci a nestraníci, skočil díky 884 získaným preferenčním hlasům na druhou příčku kandidátky a byl zvolen do zastupitelstva.

Celkově získal od voličů vůbec třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů z kandidátů všech politických stran. Více hlasů získali jen současný starosta a lídr SNK-ED v Bechyni Jaroslav Matějka a také nynější místostarosta Miroslav Beneš, vedoucí muž kandidátky Volby pro Bechyni.

"Výsledek mě těší. Je zároveň námětem k zamyšlení. Zatímco brněnští revolucionáři třetinu mandátů ztratili, ve městě, kde jsem kandidoval, jsme zaznamenali stoprocentní nárůst. Tyto trendy ale nezapadají do mediálního obrazu o mém podílu na volebních výsledcích KDU-ČSL. Jsou jen dvě možnosti. Buď změníme interpretaci našich volebních výsledků, nebo změníme voliče," komentoval situaci pro Právo Kalousek.

Úspěchu Kalouska se lidé v Bechyni nediví. "Je to patriot, slušný člověk a pro Bechyni udělal mnoho. Do politiky patří," řekl Právu důchodce z Bechyně.

"Musím čestně říci, že je to pro mě překvapení. Domníval jsem se, že poté, co pan Kalousek rezignoval na post předsedy lidovců, u lidí v Bechyni ztratí. Ukázal se ale opak," přiznal Právu starosta města Jaroslav Matějka.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: na mandát strana právo nemá

Ačkoli všech třináct lidoveckých poslanců přislíbilo podpisy pod stranické usnesení o nepodpoře vládě opírající se o hlasy komunistů, některé z nich rozhořčila...

Výběr článků

Načítám