Hlavní obsah

EU hrozí USA zavedením vízové povinnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie by mohla přijmout "reciproční" opatření, pokud Spojené státy budou dále uplatňovat vízovou povinnost vůči deseti členským zemím unie. Řekla to ve čtvrtek v Bruselu členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Článek

EK doufala, že středeční summit EU-USA ve Vídni naznačí konkrétní kroky k řešení otázky víz, která se týká i ČR,  ale nestalo se tak. Problém byl v desetistránkovém komuniké zmíněn jen v jediném odstavci s tím, že by tato asymetrie měla být odstraněna, ale nebylo naznačeno, kdy a jak. [celá zpráva] Ve čtvrtek americký prezident Bush v Maďarsku opět obhajoval vízovou politiku vůči novým zemím EU a žádal pochopení pro postoj USA. [celá zpráva]

Na jednání zahraničního výboru Evropského parlamentu komisařka vyjádřila naději, že se situace bude kladně vyvíjet. "Jinak budeme muset směřovat k určité reciprocitě," řekla bývalá rakouská ministryně zahraničí bez upřesnění, jaká opatření a kdy by mohla být přijata.

Ve své předchozí zprávě v lednu přitom EK usoudila, že zatím není potřeba přijímat odvetné kroky proti třem zemím, které požadují víza od některých občanů EU. Kromě USA se jedná o Kanadu a Austrálii.  EU má do poloviny července vypracovat zprávu, ve které by mohla navrhnout reciproční opatření proti USA. Pro přijetí zprávy bude potřebná kvalifikovaná většina 25 členských států.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush jedná s EU o kontroverzních tématech

Setkáními s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a kancléřem Wolfgangem Schüsselem zahájil ve středu dopoledne ve Vídni americký prezident George Bush...

Výběr článků

Načítám