Hlavní obsah

USA nabídly východní Evropě návod na cestování bez víz

Novinky, Workpermit, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda sestavila pro východoevropské státy tzv. cestovní mapu, po jejímž splnění budou moci jejich občané cestovat do Spojených států bez víz. Washington se tak snaží vyjít vstříc snahám Evropské unie vymoci bezvízový styk pro všechny členské země pětadvacítky. Informaci přinesl server Workpermit.com.

Článek

Zdroje z amerických ambasád v Evropě ale uvádějí, že navržená pravidla jsou velmi chaotická a jejich hodnota velmi nízká. Přirovnávají je dokonce k legendárnímu románu Hlava XXII.

Washington například v sestavených pravidlech osvobození od víz podmiňuje poklesem zamítnutých žádostí v dané zemi pod tři procenta. Workpermit ale připomíná, že toto hledisko nemohou východoevropské státy nijak ovlivňovat. O udělení víz rozhodují právě americké úřady.

Nejednotný systém

Mluvčí polské ambasády v USA Marek Purowski k tomu podotkl, že USA téměř automaticky vyřazují některé kandidáty. Neexistuje přitom jasný model, podle něhož Američané žádosti posuzují.

"Někdy je důvodem k zamítnutí víza, že jste svobodný student, nemáte automobil. Jestli je v tom nějaký systém, řekněte nám to. My to sdělíme svým lidem. Pak budeme žádat ty, kteří podmínkám nevyhovují, aby o víza neusilovali. Tím nám poklesne procento zamítnutých žádostí," vyzval americké úřady Purowski.

Tlak Varšavy

Bezvízový styk s USA má většina tzv. starých zemí EU. I zde jsou ale výjimky, například Řekové musejí o víza před odletem do USA stále žádat.

Největší tlak na zrušení povinnosti ale vyvíjí na Bílý dům Varšava. Podotýká, že je spojencem Washingtonu v Iráku a podporuje politiku George W. Bushe. Americkou vízovou politiku tak vnímá jako degradaci do pozice druhořadé země. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Polský prezident USA: zrušte nám víza

Polákům se nelíbí vízová povinnost při cestě do Spojených států. Tamější prezident Aleksander Kwašniewski dokonce v pátek označil nové procedury v rámci...

Výběr článků

Načítám