Hlavní obsah

Energie pro nemocnice na příští rok jsou drahé, ale zajištěné

Černé scénáře, že nemocnice nebudou mít příští rok čím svítit nebo vytápět, se zdají zažehnány. Krajům i ministerstvu zdravotnictví se dodávky energií na příští rok podařilo zajistit. Provoz nemocnic by tak neměl být vysokými cenami energií ochromen, mimo jiné i díky zastropování cen.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V nejistotě byla ještě před týdnem například Oblastní nemocnice v Kolíně. Kraji se však podařilo na burze nakoupit pro nemocnice a další příspěvkové organizace plyn a elektřinu pro rok 2023.

Zastropování pomohlo

„Díky zastropování se nám podařilo nakoupit za značně nižší sumu (než za srpnových 1,6 miliardy korun bez nemocnic). Navíc v případě, že spotové ceny budou časem nižší, dojde k revizi celkové částky směrem dolů,“ uvedl středočeský krajský radní pro investice, majetek a veřejné zakázky Libor Lesák.

Všechny naše organizace mají od 1. 1. 2023 dodávky energie zajištěny
Ondřej Jakob, mluvčí resortu

Elektřinu a plyn pro své nemocnice mají pro příští rok už také Vysočina, Jihomoravský, Ústecký, Pardubický nebo Moravskoslezský kraj. „Moravskoslezskému kraji se podařilo zajistit dodavatele energie bohužel s ne příliš příznivou cenou, která však byla výrazně snížena státním režimem zastropování energií,“ sdělila Právu za frýdecko-místeckou nemocnici Michaela Konečná.

Zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024, připustil Fiala

Domácí

„Elektrickou energii máme zasmluvněnou na první polovinu roku 2023 s tím, že na druhé pololetí budeme teprve nakupovat. Takto vedení kraje rozhodlo pro případ, že by se situace na trhu zlepšila a bylo by možné elektřinu nakoupit laciněji,“ uvedla mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Nikola Birklenová.

Ještě koncem srpna se s plnou vážností hovořilo o tom, že vznikne institut státního obchodníka, který pro strategickou infrastrukturu energie zajistí. Z toho ale sešlo, což krajům nevadí. Zastropování cen považují za přínosnější.

„Vítáme to jako vhodné dočasné opatření, kdy výše zastropované ceny bude kraj dále motivovat k úsporám energií, zároveň však bude mít poměrně předvídatelný dopad na krajský rozpočet,“ sdělila za Jihomoravský kraj Alena Knotková.

Závislost na denním spotovém trhu, kde se mohou ceny rychle měnit, může být podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pro nemocnice výhodná, pokud jsou maximální ceny za plyn a elektřinu zastropované.

Elektřina v Česku zdražila nejvíc z celé EU

Ekonomika

„Je to asi nejrozumnější řešení. V případě, že budou spotové ceny nad stropem, nemění se pro ně nic,“ řekl Právu. V opačném případě, když budou spotové ceny nižší, mohou na tom kraje dokonce ušetřit. Spoléhat na to, že se v polovině roku ceny sníží, ale nepovažuje za účelné.

Podobnou cestu jako kraje zvolilo i ministerstvo zdravotnictví, které centrálně zajišťuje energie pro fakultní nemocnice. „Všechny naše organizace mají od 1. 1. 2023 dodávky energie zajištěny,“ řekl Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob. I tak se nemocnice připravují, že se jim v příštím roce výdaje zvednou, což by mohlo ovlivnit některé větší naplánované investice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám