Hlavní obsah

Dušičky po tornádu doprovází ťukot kladívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava na Dušičky má letos v tornádem postižených obcích jiný rozměr. Dříve stačilo pořídit výzdobu k připomenutí blízkých, teď je nemálo lidí odkázáno na práci kameníků, mezi hroby je dobře slyšet staccato jejich kladívek.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Hřbitov v Moravské Nové Vsi

Článek

Mnozí ale starost o hroby zatím odložili, v první řadě teď řeší bydlení… Hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích stále dávají poznat, jaká pohroma region postihla – není dostatek kameníků, aby do Dušiček stačili opravit všechny hroby.

Jana Kaňová a Božena Grunská z Moravské Nové Vsi, které společně přišly upravit rodinný hrob na tornádem poničený hřbitov v obci, patří mezi ty šťastnější obyvatele, kteří už mají náhrobky spravené.

Halloween u nás i ve světě. Dlabete dýni, nebo jako památku zesnulých uznáváte jen Dušičky?

Žena

„Když jsem po tornádu přišla na hřbitov, byla to ta poslední rána. Máme tu dva hroby, oba to schytaly. Tento se zbortil a náhrobní deska byla spadlá,“ řekla.

Trasa tornáda natočená dronemVideo: Policie ČR

Za opravu jednoho zaplatila deset tisíc korun, obnova druhého ji připravila o dalších pětadvacet tisíc korun. Z obce ale dostaly informaci, že hřbitov je pojištěný, a měly by tak dostat zpět pětaosmdesát procent uhrazených peněz.

Kdy se vzpamatujeme z tornáda? Možná za rok, říká muž z Hrušek

Domácí

„Peníze jsou jedna věc, ale ten pocit zmaru, který jsme tu měly, když jsme v polámaných stromech viděly hroby, ten už nikdy nezmizí,“ říkají ženy.

Nicméně alespoň hrob mají dnes opravený. Na rozdíl od domu, kde ještě spousta práce zbývá. Dagmar Nešporová přijela do sousedních Hrušek s manželem z Brna, aby upravili hrob před úterní vzpomínkou na zesnulé.

Čtvrt roku po tornádu: pořád moc práce

Domácí

„My jsme měli celkem štěstí. Máme tu dva hroby, jeden padající strom minul. A tady na tomto hrobu nám větev stromu zbourala polovinu náhrobní desky,“ řekli Právu manželé.

Poškození hrobu po tornádu viděli nejprve na fotografiích od příbuzných. Po zprávách o pohromě naložili vozík nářadím a jeli do obce pomáhat. Vzpomínka na pohled na zničené domy i s odstupem čtyř měsíců vehnala muži slzy do očí.

Čtvrt roku po tornádu žije rodina stále v jednom pokoji

Domácí

Výběr článků

Načítám