Hlavní obsah

Dušek: Nákaza se nešíří víc mezi dětmi, je jen snazší je zachytit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími věkovými skupinami. Jenom se u nich díky plošnému testování víc zachytávají pozitivní případy a lépe se trasují. Řekl to ve středu na Metropolitním zdravotnickém kongresu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Případné prodloužení vánočních prázdnin by tak podle něj nemělo žádný efekt.

Podle dat ÚZIS byl počet pozitivních na 100 tisíc obyvatel za poslední týden v celé populaci zhruba 1000. Mezi dětmi šest až 11 let to bylo za týden zhruba 2400 případů, u starších ve věku 12 až 19 let kolem 1900 případů. Jde o sedmidenní hodnoty v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v dané věkové kategorii.

Zrušte vánoční večírky, vyzval Vojtěch

Domácí

„To, co vidíme, je jenom odrazem testové strategie. Počet nově potvrzených případů je nejvyšší v mladých věkových kategoriích teď proto, že tam plošně testujeme, jsou snadno dosažitelní i pro trasování,” vysvětlil Dušek. Ve škole je totiž víc jasné, kdo s kým byl v kontaktu. „To, že v dospělé populaci vidíme poloviční zátěž, neznamená, že se tam ten virus nešíří,” dodal.

Opatření mířená jen na školy tak podle něj nepovedou k dostatečnému efektu, protože ostatní věci omezené nejsou a děti se budou dál setkávat. Rodiče navíc nejmenší děti budou muset dát někam na hlídání, nebo s nimi zůstat doma. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech tlumočil obavy z nemocnic z toho, že zavřené školy by pro ně znamenaly prohloubení personálního problému u matek, které by zůstaly doma s dětmi.

Dušek proti omezování škol

„Jsem přesvědčen, že v této fázi epidemie není virus jenom ve školách. Zásah jenom do škol nezabrání tomu, aby ta vlna populací nedoběhla,” řekl Dušek.

Přibývá žáků s psychickými problémy, upozorňují školy i odborníci

Věda a školy

Souhlasí s ním i demografka Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Před zavíráním škol by se měly podle ní vyzkoušet všechny jiné preventivní možnosti. „Zavírat školy a prodlužovat prázdniny je přesně to, k čemu by docházet nemělo v žádném případě, pokud budeme děti správně ve školách chránit,” uvedla.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), které je členkou, navrhuje takzvaný systém „test-to-stay”. Děti ze tříd, kde byl někdo pozitivně otestován, by se podle něj měly testovat každý den a z výuky by se vyřazovali jen nakažení.

Ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová řekla, že už teď se hygienici snaží neposílat do karantény celé třídy, ale jen žáky v bezprostředním okolí nakaženého. Celá třída se uzavírá jen v případě více nakažených.

Plaga napsal ředitelům škol. Opatření rozdělují společnost, připustil

Věda a školy

Nápad na prodloužení vánočních prázdnin srovnala s prodloužením prázdnin podzimních, ke kterému v Praze přistoupilo asi 40 procent škol. „Incidence se snížila asi o 400 na týden. Takže efekt to má, ale je krátkodobý,” dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám