Hlavní obsah

Klesáme. Počty nově nakažených padají čtvrtý den v řadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem zvolna klesají, nižší jsou v mezitýdenním srovnání už čtvrtý den v řadě. Zlepšení epidemické situace naznačuje i reprodukční číslo. Zároveň ale odborníci upozorňují, že nákaza nemusí ustupovat tak rychle.

Článek

„Rozhodně jsme se pro tuto chvíli dostali do nějakého kulminačního bodu a začínáme mírně klesat,” uvedl v pondělí ve vysílání České televize epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V neděli přibylo 6325 případů, což představuje v mezitýdenním srovnání poměrně výrazný pokles. O týden dřív bylo v neděli odhaleno 9301 infikovaných. Nižší čísla byla zaznamenána i v sobotu, v pátek a ve čtvrtek.

Odborníci jsou ovšem zatím s optimismem opatrní. „Ten pokles nebude tak dramatický jako v případě plošné uzávěry,” uvedl Prymula v narážce na současná platná opatření a s poznámkou, že to platí pro nyní převažující mutaci delta.

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek zase minulý týden mluvil o možném efektu „stolové hory“, tedy že ústup nákazy může být pomalý a dlouhý, případně může dojít k zesílení epidemie, protože potenciál k dalšímu šíření v populaci pořád ještě je.

Hamáček: Možná jsme na vrcholu a epidemie začne stagnovat

Domácí

Na to upozornil v pondělí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle nějž to, že situace neeskaluje, nelze ještě brát jako konec vlny.

„Musíme počkat na další dny, zda se potvrdí trend postupného poklesu. Druhou variantou by pak byl mechanismus tzv. stolové hory, kdy by přírůstky byly stále na stejné hladině,“ zhodnotil situaci ministr.

Spolu s počty nových případů klesá také reprodukční číslo (R), udávající kolik dalších osob teoreticky v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Číslo R se momentálně dostalo na hodnotu 0,89, což je úroveň, na níž bylo naposledy na počátku srpna.

Úpravu restrikcí měla na svém pondělním jednání probrat vláda, zatím se ale zpřísňování nechystá. Kabinet chce počkat na další vývoj epidemie.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podotkla, že pokud se trend udrží a stagnace se potvrdí, nebylo by zřejmě nutné přijímat další opatření.

Další zpřísnění ve hře: omezení akcí, delší prázdniny i roušky ve třídách

Koronavirus

I přes dílčí zlepšení epidemických ukazatelů zatím nepolevuje nápor na zdravotnický systém. V nemocnicích je s covidem stále přes 6000 osob, přičemž přes 1000 se jich nachází ve vážném stavu. Denně umírá přes sto infikovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám