Hlavní obsah

Důchodci dostanou přidáno znovu nad rámec valorizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchodci mají opět dostat přidáno nad rámec valorizace penzí. Právu to řekli ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO). Zákonné navýšení má podle aktuálního odhadu ministerstva financí v příštím roce činit v průměru zhruba 450 korun. Důchodci by mohli nad to dostat v průměru stovky korun.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatím však není jasné, o kolik přesně a jakým způsobem by koaliční strany chtěly důchodcům přilepšit: zda stejně jako loni jednorázovým příspěvkem, nebo mimořádnou valorizací.

„Diskuse o valorizaci důchodů na příští rok nás čeká v letních měsících. Už teď je jasné, že zákonná valorizace vychází nízká. Ale já bych chtěla udržet rekordní tempo růstu důchodů, které ČSSD prosadila v posledních letech. České důchody jsou v průměru stále velmi nízké,“ sdělila Právu Maláčová.

A o kolik by si tedy důchodci mohli celkem přilepšit? „Budeme to řešit, v minulých letech bylo průměrné navýšení kolem 900 Kč. Poradím se s vládními kolegy. Nechci nechat seniory a seniorky na holičkách.“

Schillerová: Záleží i na možnostech rozpočtu

Rovněž premiér Andrej Babiš Právu na otázku, zda by jeho hnutí ANO přidávání důchodcům nad rámec valorizace podpořilo, odvětil: „Ano. Důchodci byli a jsou pro naše hnutí vždy prioritou.“

Důchody se příští rok zvýší v průměru o 450 korun

Ekonomika

Také komunisté souhlasí s tím, aby si důchodci přilepšili. „S tím problém nemáme,“ napsal Právu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) minulý týden Právu řekla, že je nutné počkat na přesnější čísla lednové valorizace, která bývají k dispozici až koncem léta.

„Politická debata nás čeká i na úrovní koalice. Uvidíme, jak dopadne valorizace a jak bude vypadat inflace. Určitě nenecháme důchodce padnout, musíme ale brát v potaz i možnosti rozpočtu,“ dodala.

Konvergenční program schválený tento týden vládou počítá příští rok se zákonnou valorizací o 2,9 procenta, tedy s růstem v průměru o 450 korun. Ministerstvo práce Právu potvrdilo, že jeho aktuální odhady valorizace se u průměrného starobního důchodu pohybují kolem stejné částky.

POLEMIKA: Důchodová reforma odtržená od reality

Ekonomika

Důchody se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a o polovinu růstu

reálných mezd za sledované období. Očekává se, že mzdy kvůli koronakrizi příliš neporostou, ale zato ceny by se po rozvolnění a zrušení superhrubé mzdy zvedat mohly.

Maláčová už v lednu prohlásila, že pokud by letos ceny rostly výrazněji a senioři měli výdaje kvůli epidemii, bude opět navrhovat mimořádný příspěvek. Loni stát každému důchodci poslal před Vánoci 5000 Kč, vláda to zdůvodňovala hlavně růstem životních nákladů.

Koalice tento bonus prosadila před podzimními krajskými volbami, což část opozice označila za snahu o uplácení starších voličů. Hlavně pravicové strany pak upozorňovaly na rostoucí deficit státního rozpočtu, do něhož příspěvek důchodcům zaťal další zhruba 15miliardovou sekeru.

Důchodový systém loni skončil v deficitu 40,5 miliardy

Stalo se

Letos dostávají oproti minulému roku všichni důchodci 60 Kč navíc a k tomu se jim o 7,1 procenta zvedla zásluhová část důchodu. Průměrný starobní důchod tak vzrostl v lednu o 839 korun na zhruba 15 330 Kč. Vláda tím splnila slib, že průměrná starobní penze do letošních voleb dosáhne 15 tisíc korun.

Do důchodů by mělo letos směřovat téměř 537 miliard Kč. To je zhruba 30 procent výdajů státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám