Hlavní obsah

Dobře, že Romové demonstraci v Brně zrušili, říká tajemnice pro romské záležitosti

Právo, Alexandr Běťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní tajemnice pro romské záležitosti Lucie Fuková začala řešit napjatou situaci v Brně po konfliktu mezi místními Romy a Ukrajinci, při němž zemřel na následky bodnutí nožem romský mladík. Právu vysvětlila, proč upozornila organizátorku Žanetu Plachetkovou na nebezpečí spojené se sobotní demonstrací, kam se chystali pravicoví extremisté. Plachetková demonstraci ve středu nakonec zrušila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na místě, kde byl v sobotu 10. 6. smrtelně zraněn mladý Rom, vzniklo pietní místo.

Článek

Jakým způsobem se snažíte, aby se zjitřená situace v Brně brzy uklidnila?

Teď musíme nechat policii v klidu vyřešit ten případ. Jakkoli analyzovat situaci perspektivou člověka, který nemá všechny informace, je zavádějící. Problém je, že se k tomu každý vyjadřuje z vlastního pohledu. Z toho pak pramení dezinformace, které se kolem vytvořily. A lidé dělají předčasné závěry.

Pevně věřím, že policie bude garantovat standardní postup vyšetřování

Mluvila jste s rodinou zesnulého?

Zprostředkovaně, když jsem mluvila s lidmi, jako je třeba paní Plachetková, která organizuje sobotní demonstraci před Janáčkovým divadlem v Brně. Pak ještě z organizace Brno Team, kteří jsou v kontaktu právě s pěstounkou zesnulého třiadvacetiletého Nicolase D.

Paní Plachetková oznámila, že demonstrace nakonec nebude…

Bavili jsme se s ní o nepokojích, které by to mohlo přinést. Zrušení té akce je rozumný krok. Zklidní to situaci. Navrhla jsem jí, že zorganizujeme kulatý stůl smíření ve spolupráci s Klárou Laurenčíkovou (zmocněnkyně vlády pro lidská práva a integraci uprchlíků).

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Krimi

Chceme uspořádat 26. června setkání místních organizací, které pracují s romskou komunitou, se zástupci policie a také se zástupci ukrajinské menšiny. Je namístě najít cestu, která bude zklidňovat situaci a ukáže, že je možné spolu komunikovat.

Romský aktivista Jaroslav Miko upozorňuje, že by pohřeb či pietní akce mohly eskalovat nepokoje.

V tomto klimatu může někdo pietního aktu, který opravdu přísluší rodině, nejbližším známým a kamarádům, zneužít.

Co situace znamená pro romskou komunitu?

Ukázalo se, že ve společnosti je nějaké pnutí. Romská komunita opravdu není nějakou homogenní skupinou, kde by byly jednotné názory. Je vidět, že potřebují mít nějakou jistotu i v informacích a v podpoře.

Paní Plachetková to dělá vlastně proto, že byla zarmoucena situací. Chce, aby ten případ byl řádně vyšetřen. Proto nadále budu komunikovat s policií a budu s ní v kontaktu. Pevně věřím, že policie bude garantovat standardní postup vyšetřování, podobně jako u jakéhokoliv jiného případu.

Uspořádáme setkání organizací, které pracují s romskou komunitou, s policií a se zástupci ukrajinské menšiny

Jaká byla situace mezi Romy a ukrajinskými uprchlíky před tragédií?

Názory byly různé. Dezinformační scéna tady je a zasahuje i do romské komunity.

Nechávají se Romové strhnout extremismem, dezinformacemi?

Romové vnímají, že sem přišly různé vrstvy Ukrajinců. Dezinformace Romy jednoznačně ovlivňují a vytváří tak předsudky. To šíření funguje úplně stejně jako v majoritní společnosti.

Z toho jste měla obavy v souvislosti s původně plánovanou sobotní demonstrací?

Paní Plachetková chtěla, aby se nepřistupovalo ke kolektivní vině a aby policie řádně prošetřila to zabití. A lidé z dezinformační scény situaci zneužívají. Hrozily i násilnosti.

Sobotní demonstraci v Brně kvůli úmrtí Roma zrušili

Domácí

Doufám, že k ničemu podobnému nedojde. Plánujeme operativní schůzku se státní i městskou policií. Také bychom mohli zapojit asistenty prevence kriminality, kteří mají roli mediátorů. Můžou přenášet informace do komunity a zklidňovat situaci. Stejně tak můžeme domluvit policii, aby zvýšila přítomnost v místech, kde může dojít k nějakému konfliktu.

Zmiňujete, že se sejdete s různými organizacemi, s kým přesně?

V následujících dnech se uvidím s IQ Roma service, Drom, Brno Team a v pátek se bude konat v organizaci Bronx pravidelné setkání všech organizací, které pracují v Bratislavské ulici. Tam je zastoupena městská část Brno-sever a další instituce.

To jsou platformy, které velmi dobře fungují už několik let. Mají dobře zmapovanou situaci v daných lokalitách a můžou zásadním způsobem ovlivnit a zjistit, co se tam děje. To jsou nástroje, u kterých víme, že fungují. Lidé musí spolupracovat.

Na Twitteru jste psala, že se o dění v Brně zajímáte a vyzýváte všechny aktéry, aby se k záležitosti vyjádřili. Jakou reakci čekáte?

Myslím především lidi, kteří jsou v těchto věcech aktivní na lokální úrovni. Tak například někteří aktivisté se už vyjádřili nebo komunikují s těmi místními. Samozřejmě kvituji, že jihomoravská ukrajinská menšina vyjádřila upřímnou soustrast blízkým zemřelého chlapce.

Panuje názor, že v romské komunitě je nedůvěra k elitám, a to i těm vlastním. Proto se řada Romů ani neangažuje v politice. Máte vy v romské komunitě dostatečnou autoritu, aby vám naslouchali?

Doufám, že stále ten vliv mám. Moje role je hlavně koordinační, snažím se věci osvětlovat. Byla jsem jmenována vládou právě proto, že je potřeba nastavit lépe komunikaci mezi jednotlivými resorty, institucemi a lidmi, kteří pracují s romskou menšinou. Moje role je především věci propojovat, informovat. A mít samozřejmě i dopad na romskou menšinu.

Lidé natočili bitku v Brně. Policisté mají dalšího podezřelého

Krimi

Reklama

Související témata:
Lucie Fuková

Výběr článků

Načítám