Hlavní obsah

Do spisu soudkyně Formánkové nahlédl první politik

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Senátor za ODS Jaromír Volný je prvním politikem, který si mohl udělat podrobný obrázek o pětadvacet let starém případu hospodského Jana Čermáka odsouzeného k několika měsícům na "tvrdo" za kritiku komunistů.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

I na tehdejší poměry velice přísný trest mu v roce 1980 vyměřila plzeňská soudkyně Vlasta Formánková, kterou minulý měsíc navrhl prezident republiky Václav Klaus do křesla Ústavní soudu a jejíž kandidaturu by měl do poloviny srpna posoudit Senát.

Senátor pro Formánkovou hlasovat nebude

"Pan senátor Volný mne požádal o nahlédnutí do spisu a já jsem mu to v souladu se zákonem umožnil," řekl předseda plzeňského soudu Jiří Levý.

Jaromír Volný podle svých slov prostudoval obsah kontroverzního spisu a seznámil s ním i své kolegy ze senátorského klubu ODS. "Můj dojem z toho je takový, že soudkyně profesně pochybila a takového kandidáta já osobně nepodpořím," uvedl Volný.

Tehdy šestadvacetiletá soudkyně nechala zavřít na deset měsíců hospodského pouze za to, že narušoval ustavující schůzi občanského výboru a nadával přítomným členům KSČ. O jedenáct let později Jana Čermáka, který zemřel v roce 1987, stejný soud plně rehabilitoval a rozsudek zrušil.

"Dostal trest pouze za jednu jedinou větu, a to že není zvědavý na komunistické šplechty a že z komunistů má hovno, přičemž to myslel tak, že jejich schůzováním přichází o tržby. Národní výbor mu totiž přikázal, aby na devět dní zavřel restauraci , protože tam budou probíhat volby funkcionářů do občanských výborů. Nikdo mu ale nesnížil plán obratu, od kterého se odvíjela jeho mzda a mzdy jeho podřízených. Národní výbor totiž objednal pouze sál bez občerstvení. Vedoucí to pak schytal od zaměstnanců, jak k tomu přijdou, že se zavře restaurace a oni budou mít nižší výplatu," vysvětlil senátor.

Komunisty vyhodil, přijela VB

Podle něho se Čermák, který stresovou situaci začal řešit alkoholem, dostal do konfliktu s přítomnými voliči poté, co po skončení schůze někteří z nich nechtěli opustit sál. "Vyzval je, ať z restaurace odejdou, že chce ještě otevřít pro veřejnost, aby měl alespoň nějakou tržbu. Když odmítli, řekl jim na to zmiňovanou větu o komunistických šplechtech. Reakce byla taková, že ho ti lidé napomenuli, že jako vedoucí nemůže takhle mluvit. Na to on otevřel dveře a pokynem ruky je vyhodil ven. Za chvilku si pro něho přijeli příslušníci veřejné bezpečnosti, odvezli ho nejdříve na oddělení, pak na záchytku a za dva dny putoval do vazby," pokračoval Jaromír Volný.

Největší pochybení Formánkové spatřuje v tom, že se žalobou vůbec zaobírala. Rehabilitační soud jasně konstatoval, že ani v té době to nebyl trestný čin. Šlo o drobnou hospodskou výtržnost, která měla být maximálně řešena v přestupkovém řízení na národním výboru. Soudkyně měla projevit více profesionální odvahy a v souladu s tehdy platnými zákony se postavit justičním praktikám té doby. Když byl hospodský odsouzený, dovedu si dost dobře představit, co potom zažil," uzavřel senátor.

Názor Klause případ nezměnil

Samotná soudkyně bezprostředně po zveřejnění jejího kontroverzního rozhodnutí reagovala, že na tom nevidí nic špatného. "Moji činnost z minulosti včetně tohoto případu přezkoumávali představitelé Konfederace politických vězňů a neměli k tomu žádné výhrady," hájila se Formánková. Později připustila, že její tehdejší verdikt byl přece jen nepřiměřený. Za překvapivé označil informace o minulosti Formánkové mluvčí prezidenta Klause Petr Hájek " Přesto to na našem návrhu nic nemění. Prezident nemá svoji tajnou policii, vychází pouze z dostupných informací a musí spoléhat na dobrozdání lidí, kteří kandidáta znají. Bez ohledu na cokoliv je to Senátu navržená ústavní soudkyně a je na Senátu, aby se s tím popasoval," prohlásil už dříve Hájek.

Předseda senátního klubu ODS Tomáš Julínek potvrdil, že senátor Volný v klubu o spise Formánkové informoval. "Stačil nám říci pouze příběh toho hospodského. O vhodnosti kandidatury soudkyně budeme diskutovat na výjezdním zasedání klubu 28. června," dodal Julínek.

Související témata:

Související články

Spis kompromitující soudkyni Formánkovou zmizel

Z archívu plzeňského okresního soudu beze stopy zmizel originál soudního spisu z roku 1980, který staví do nepříliš příznivého světla plzeňskou soudkyni Vlastu...

Ztracený spis soudkyně Formánkové se našel

Na Okresním soudu v Plzni se ve čtvrtek našel spis z roku 1980, který by mohl kompromitovat soudkyni Vlastu Formánkovou, kterou prezident Václav Klaus navrhuje...

Výběr článků

Načítám