Hlavní obsah

Ztracený spis soudkyně Formánkové se našel

Novinky, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/PRAHA

Na Okresním soudu v Plzni se ve čtvrtek našel spis z roku 1980, který by mohl kompromitovat soudkyni Vlastu Formánkovou, kterou prezident Václav Klaus navrhuje jako členku Ústavního soudu. Předseda okresního soudu Jiří Levý Právu sdělil, že spis nemohli nalézt kvůli chybě v evidenci. Spis ležel na jiném místě, než měl.

Článek

Nález následoval po středeční žádosti ministerstva spravedlnosti, které po Levém žádalo vysvětlení, jak je možné, že z archívu plzeňského okresního soudu tento spis zmizel.

"Vyzvali jsme předsedu plzeňského soudu, aby ztrátu spisu vysvětlil," informoval ve středu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Podle něho existuje velmi přísná evidence archívovaných soudních spisů. "Každé vypůjčení musí být zaznamenané, aby byl přehled o pohybu spisu. Je nepřípustné, aby spis z ničeho nic zmizel," dodal Dimun.

Spis odsouzeného hospodského

Připustil, že se čas od času nějaký spis ztratí. "Většinou je to ale spojené s živelnou pohromou, kdy ve zmatku při přepravě nelze ztrátu vyloučit. K vědomé krádeži by ale docházet nemělo," dodal Dimun.

Jak už Právo informovalo, spis se týká zřejmě politicky motivovaného případu, který rozhodovala právě Formánková. Ta poslala před 25 lety na deset měsíců do vězení tehdejšího vedoucího plzeňské restaurace Jalta Jana Čermáka za narušení komunistické schůze.

Za výtržnictví a hanobení národa, rasy a přesvědčení si Čermák nakonec odseděl šest měsíců, protože krajský soud mu v odvolání trest o čtyři měsíce snížil. Satisfakce přišla o jedenáct let později, kdy Čermáka soud plně rehabilitoval a rozsudek formálně zrušil. Čermák se toho už nedožil, zemřel v roce 1987.

Bez záznamu o výpůjčce

Jeho manželka Emilie Čermáková byla kandidaturou Formánkové do tak významné instituce, kterou by měli zastávat nezpochybnitelní lidé, šokována. "Kvůli své horlivosti a kariéře nám zničila život," řekla na adresu. Formánkové rozhořčená vdova.

Podle vyjádření předsedy plzeňského soudu Jiřího Levého není jasné, za jakých okolností zmiňovaný spis z archívu zmizel. "V evidenci není žádný záznam o tom, že by si ho někdo vypůjčil," řekl Levý, který v roce 1999 vystřídal v čele plzeňského soudu právě Formánkovou. Jen těžko se tak dá zjistit, kdo má v záhadném zmizení spisu prsty.

Senátoři očekávají od Formánkové vysvětlení. Ta se hájí tím, že její činnost za totality přezkoumávali představitelé Konfederace politických vězňů a neměli k ní žádné výhrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kompromitující soudkyni Formánkovou zmizel

Z archívu plzeňského okresního soudu beze stopy zmizel originál soudního spisu z roku 1980, který staví do nepříliš příznivého světla plzeňskou soudkyni Vlastu...

Výběr článků

Načítám