Hlavní obsah

Spis kompromitující soudkyni Formánkovou zmizel

Právo, pab, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/PRAHA

Z archívu plzeňského okresního soudu beze stopy zmizel originál soudního spisu z roku 1980, který staví do nepříliš příznivého světla plzeňskou soudkyni Vlastu Formánkovou. Tu minulý týden navrhl ke schválení Senátu na funkci ústavního soudce prezident republiky Václav Klaus.

Článek

Senátoři přišli o možnost se případně dopodrobna seznámit s kontroverzním rozsudkem a vůbec s průběhem zřejmě politicky motivovaného procesu. Jak Právo v úterý informovalo, Formánková poslala před 25 lety na deset měsíců do vězení tehdejšího vedoucího plzeňské restaurace Jalta Jana Čermáka pouze za to, že ve "své" hospodě narušoval ustavující schůzi občanského výboru a nadával přítomným členům KSČ.

"Spis skutečně v archivu chybí. Nemám ponětí, kam se ztratil. V evidenci neexistuje ani záznam, že by si ho někdo vypůjčil," reagoval na dotaz Práva předseda Okresního soudu Plzeň-město Jiří Levý. Podle něho je prakticky nemožné dopátrat se toho, kdo spis sebral.

"Do archivu má přístup několik lidí. Myslet si o tom mohu cokoliv, ale bez důkazů lze těžko někoho obvinit, že spis tajně vzal," dodal Levý. Podle něho v archívu zůstal pouze soudní spis z přezkumného řízení z roku 1991, kdy stejný soud Čermáka plně rehabilitoval a starý rozsudek zrušil s tím, že soud tehdy rozhodoval zřejmě pod tlakem vnějších okolností.

Půl roku na Borech

Za hanobení národa, rasy a přesvědčení a dále výtržnictví si hostinský, který zemřel v roce 1987, nakonec odseděl v Plzni na Borech půl roku. Krajský soud v Plzni totiž trest od Formánkové v odvolacím řízení snížil o čtyři měsíce. Klausova volba rozhořčila vdovu po odsouzeném Janu Čermákovi.

"Soudkyně nám udělala ze života peklo," byla první reakce Emilie Čermákové. Formánková se hájí tím, že její činnost za totality přezkoumávali představitelé Konfederace politických vězňů a neměli k ní žádné výhrady. "Naopak se vyjadřovali velmi pozitivně," prohlásila soudkyně.

Senátoři mají výhrady, Klaus návrh nestáhne

Klaus nominaci Formánkové i přes zveřejněné informace stáhnout nehodlá. "Prezident nemá svoji tajnou policii, vychází pouze z dostupných informací a musí spoléhat na dobrozdání lidí, kteří kandidáta znají. Bez ohledu na cokoliv je to Senátu navržená ústavní soudkyně a je na Senátu, aby se s tím popasoval," řekl včera Právu mluvčí Hradu Petr Hájek.

Senátoři nehodlají Formánkovou dopředu zavrhnout, v každém případě ale po ní budou chtít vysvětlení. "Určitě to ztíží její obhajobu v Senátu, ale bude velmi záležet na tom, jak se bude umět obhájit. Bráním se dopředu razantnímu soudu. Na senátory může zapůsobit tím, jak se k tomu postaví," řekl včera Právu šéf ústavněprávního výboru Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Objasnění chce také šéf senátní ústavní komise Jiří Stodůlka (KDU-ČSL), kterého nominace kandidátky s takovou minulostí podle jeho slov "poměrně překvapila". "Já už očekávám, že Kancelář prezidenta republiky ještě vytáhne soudkyni (Radomíru) Veselou z Uherského Hradiště, která soudila - nesoudila Aloise Grebeníčka," poznamenal s nadsázkou.

Stodůlka chce navíc získat informace od ombudsmana Otakara Motejla, proč v roce 1999 ještě jako ministr spravedlnosti odvolal Formánkovou po devítiletém působení z čela plzeňského okresního soudu. "Nový předseda bude lepší soudcovsky i lidsky," zdůvodnil tehdy mimo jiné návrh na její odvolání předseda plzeňského krajského soudu Zdeněk Jaroš. Formánková poté přešla právě k jeho soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám