Hlavní obsah

Do Sněmovny brzy zavítá parlamentní nováček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Sněmovny zřejmě v dohledné době zamíří další nováček. Platilo by to jak v případě, že dolní komora navrhne do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miroslava Beneše z ODS, tak i tehdy, když poslanci nominují a prezident následně jmenuje Jitku Kupčovou z ČSSD.

Foto: archiv NDM Ostrava

Hrdinové dramatu Smrtihlav v režii Petera Gábora.

Článek

Beneše by vystřídal starosta Prachatic Jan Bauer, Kupčovou zemědělský inženýr, předseda okresního výkonného výboru ČSSD v Písku Karel Kratochvíle. ČTK to řekli úředníci zmíněných stran.

Po zvolení do čela NKÚ se poslanec musí svého mandátu vzdát, jeho místo zaujme náhradník z volební kandidátky. Bauer ani Kratochvíle nikdy ve Sněmovně nepůsobili. Rozšířili by tedy řady nováčků, kteří už v tomto volebním období jako náhradníci do sněmovny nastoupili.

Krátce po volbách zemřel komunistický poslanec Josef Houzák, jehož v řadách KSČM nahradil Zdeněk Maršíček. V dubnu se mandátu vzdal exministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, za kterého přišel Robin Böhnisch (oba ČSSD). Unionistického ministra Vladimíra Mlynáře nahradil jeho stranický kolega, starosta Hlinska Robert Vokáč.

Vše může zhatit prezident

Další tři změny vynesly do poslaneckého křesla lidi, kteří už ve Sněmovně v minulosti působili. Václava Klause po jeho zvolení prezidentem nahradil v klubu ODS někdejší poslanec této strany Aleš Rozehnal, lidovce Miloslava Výborného, který zamířil do Ústavního soudu, vystřídal další exposlanec Pavel Severa a za bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka přišel ostřílený parlamentní matador Zdeněk Jičínský (oba ČSSD).

Poslanci budou nominaci na funkci prezidenta NKÚ projednávat možná už v září. Teoreticky ale nemusí získat dost hlasů ani Beneš ani Kupčová, Sněmovna navíc kandidáty jen navrhuje, do funkce je však jmenuje prezident.

Reklama

Související články

ODS chce šéfem NKÚ Miroslava Beneše

Kandidátem ODS na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má být bývalý místopředseda ODS a nyní poslanec za tuto stranu Miroslav Beneš. Ostatní...

Kupčová chce být prezidentkou NKÚ

První písemně navrženou kandidátkou na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou eviduje poslanecká frakce sociálních demokratů,...

Výběr článků

Načítám