Hlavní obsah

Kupčová chce být prezidentkou NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První písemně navrženou kandidátkou na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou eviduje poslanecká frakce sociálních demokratů, je místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD). Potvrdil to šéf klubu Petr Ibl. Křeslo šéfa NKÚ se uvolnilo počátkem června, kdy při služební cestě v Dánsku nečekaně zemřel Lubomír Voleník (ODS).

Foto: Jan Kaše

Vstoupit do štoly již není možné

Článek

Zatímco Kupčová odmítla z rodinných důvodů vést ministerstvo spravedlnosti, proti své nominaci na funkci nejvyšší státní kontrolorky není. Ibl by návrh Kupčové do této funkce podpořil.

Nominace podle něj ale bude klub shromažďovat až do 22. července, kdy se poslanci sejdou na poslední prázdninové schůzi a kandidáta vyberou.

Před lety tehdejší předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že by měla být prezidentem NKÚ osobnost spíše spjatá s opozicí než s nějakou vládní stranou. Ibl ale řekl, že se nyní tímto problémem klub ještě nezabýval. Zatím prý jen shromažďuje nominace. Nevyloučil ale, že se úvahy poslanců budou ubírat i tímto směrem.

ODS chce Miroslava Beneše

Zatím jediným oficiálním kandidátem na funkci prezidenta NKÚ je poslanec a bývalý místopředseda ODS Miroslav Beneš. Jeho kandidaturu předložili sněmovní volební komisi poslanci ODS. Kluby jí mohou předkládat návrhy do 15. srpna.

Nového šéfa NKÚ bude jmenovat prezident Václav Klaus na návrh sněmovny, která kandidáta vybere s největší pravděpodobností po letních parlamentních prázdninách.

Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo svým poslancům dva kandidáty: ředitele odboru ministerstva financí Josefa Svobodu, bratra lidoveckého předsedy a ministra zahraničí Cyrila Svobody a náměstka ministra financí a někdejšího poslance Pavla Šafaříka.

Šance prosadit do čela NKÚ sociálního demokrata jsou podle pozorovatelů malé, protože tato nejsilnější vládní strana už má viceprezidentem svého muže, bývalého poslance Dušana Tešnara.

Reklama

Související články

Voleník zemřel zřejmě na infarkt

Na služební v cestě v Dánsku zemřel ve čtvrtek v noci prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Podle ministerstva zahraničí zemřel v hotelu...

ODS chce šéfem NKÚ Miroslava Beneše

Kandidátem ODS na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má být bývalý místopředseda ODS a nyní poslanec za tuto stranu Miroslav Beneš. Ostatní...

Svoboda tlačí svého bratra do čela NKÚ

Ministr zahraničí a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda se podle informací Práva snaží využít svého postavení, aby prosadil do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ)...

Výběr článků

Načítám