Hlavní obsah

ODS chce šéfem NKÚ Miroslava Beneše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidátem ODS na funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má být bývalý místopředseda ODS a nyní poslanec za tuto stranu Miroslav Beneš. Ostatní strany to považují za předčasný krok.

Foto: Policie ČR

Rozřezaná botička Městské policie

Článek

"Je to člověk, který má rozsáhlé zkušenosti z různých stupňů veřejné správy a má zdatné manažerské schopnosti," zdůvodnil správnost Benešovy kandidatury místopředseda ODS Petr Nečas. "Je schopný - prokázal to tady ve Sněmovně několikrát - dosáhnout i širší politické shody," dodal.

Nečas doufá, že se pro Benešovu kandidaturu podaří najít v ostatních klubech dostatečnou podporu. Beneš je v současné době podle dostupných informací na služební cestě v zahraničí.

Zástupci ostatních stran reagovali na Benešovu ohlášenou nominaci opatrně. Někteří uvedli, že je to předčasná kandidatura, další upozorňovali, že o obsazení křesla šéfa NKÚ se teprve bude debatovat. Koaliční politici naznačili, že vládní strany budou mluvit o tom, zda by do boje šli se společným kandidátem.

ČSSD zřejmě navrhne svého kandidáta

V uplynulých týdnech se už objevila některá jména, ale oficiálně z nich zatím navržen nebyl nikdo. Z Unie svobody-DEU prosákly zprávy o tom, že kandidátem by mohl být bývalý viceprezident NKÚ Václav Peřich.

Mezi některými sociálními demokraty se zase objevila úvaha posunout do čela úřadu jeho nynějšího viceprezidenta a bývalého poslance za ČSSD Dušana Tešnara. Padlo i jméno někdejší federální ministryně kontroly a rovněž bývalé poslankyně ČSSD Květoslavy Kořínkové.

Jasno bude po prázdninách

Nového šéfa NKÚ bude jmenovat prezident Václav Klaus na návrh Sněmovny, která kandidáta vybere s největší pravděpodobností po letních parlamentních prázdninách. Poslanecké kluby mohou kandidáty navrhovat do 15. srpna. Vybraný kandidát nahradí v čele NKÚ Lubomíra Voleníka, který počátkem června zemřel při služební cestě v Dánsku. [celá zpráva

Voleník stál v čele NKÚ od jeho založení v roce 1993. Voleník byl respektován napříč politickou scénou nejen jako odborník, ale i jako vnímavý a statečný člověk, který se uměl poprat s vážnou nemocí. Od mládí trpěl revmatickou chorobou (Bechtěrevova nemoc).

Související články

Voleník zemřel zřejmě na infarkt

Na služební v cestě v Dánsku zemřel ve čtvrtek v noci prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Podle ministerstva zahraničí zemřel v hotelu...

Výběr článků

Načítám