Hlavní obsah

Do penze? Ještě uvidím, říká kardinál Vlk

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zda za rok opustí úřad pražského biskupa, posoudí kardinál Miloslav Vlk (76) podle svého zdravotního stavu. Na své webové stránce uvedl, že z kardinálské "hodnosti" se do důchodu neodchází, ale podání demise z úřadu arcibiskupa bude jeho povinností. Reagoval tak na zprávy médií, že je uvažuje o odchodu do důchodu kvůli chatrnému zdraví.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

"Podat demisi z úřadu pražského arcibiskupa - ne však z kardinálské 'hodnosti', z ní se do důchodu neodchází - je povinností každého biskupa,“ uvedl na své webové stránce.  

Zároveň připomenul, že o odchodu do důchodu vážně uvažoval před dovršením svého 75. roku, ale papež mu lhůtu prodloužil.

Požádat papeže o odchod může ihned 

Vlk za rok musí papeži znovu předložit demisi. "Pokud neuznám svou novou situaci  natolik tíživou, abych požádal papeže o propuštění do důchodu třeba ihned,“ poznamenal. Podle něj apoštolský nuncius v ČR informuje Vatikán o zdravotní situaci biskupů a papež zváží, zda jeho demisi přijme.

Kardinál kvůli celkovému vyčerpání byl v minulých dnech hospitalizován a nyní by měl pobývat v lázních Třeboň. "Bude také záležet na tom, jak se za rok budu zdravotně cítit, jak dalece budu chtít své nynější zdravotní peripetie využít v případném rozhovoru o dalších mých osudech,“ poznamenal Vlk.

Reklama

Související témata:

Související články

Kardinála Vlka propustili z nemocnice

Kardinál Miloslav Vlk byl propuštěn z nemocnice a připravuje se na pobyt v lázních v Třeboni. Tam by měl zůstat do poloviny června. Jeho mluvčí Aleš Pištora...

Výběr článků

Načítám