Hlavní obsah

Kardinál Vlk zvažuje kvůli zdraví odchod do důchodu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kardinál Miloslav Vlk se rozhoduje, jestli neodejít do důchodu. Důvodem je jeho zdravotní stav, má problémy se srdcem a koncem předminulého týdne skončil v nemocnici kvůli celkovému vyčerpání. Uvedl to na svém webu.

Článek

Kardinál vyhledal lékařskou pomoc v neděli 11. května dopoledne. "Organismus, zeslabený ještě nechutenstvím (kvůli sporu soudu katedrálu sv. Víta), se nakonec o slavnosti seslání Ducha svatého ráno 'sesypal' a tím začala moje náhlá špitální anabáze. Lékaři konstatovali, že kardiostimulátor byl sice funkční, nicméně srdce jako pumpa nepracovalo dostatečně," napsal kardinál. Minulou sobotu v nemocnici oslavil 76. narozeniny.

"Pro mě a pro můj věk je to (...) signál, že při svých domácích i zahraničních aktivitách musím mít na zřeteli tento stav. Pán nám postupně bere "hračky“ z rukou a chce, abychom se více vrhali do Jeho náruče než do velké práce," dodal.

"Když mi bylo 75 let, mé biskupské poslání bylo prodlouženo ještě o dva roky. Kardinál Giovanni Battista Re, prefekt Kongregace pro biskupy, se usmíval, že vzhledem k mé tehdejší fyzické kondici to bude nakonec ještě jinak. Nyní se zdá, že se touto situací přibližuje jistější odchod do důchodu," poznamenal.

Jednání o majetkovém vyrovnání

V pondělí mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora řekl ČTK, že Vlkův zdravotní stav se zlepšuje. "Už se cítí o mnoho lépe. Ke konci týdne by měl opustit nemocnici a odjet do lázní," uvedl Pištora. Pobyt v lázních měl kardinál naplánovaný již dříve, nyní jej spojí se zotavováním po zdravotních komplikacích, uvedl Pištora. Jak dlouho Vlk v Třeboni zůstane, mluvčí neřekl.

Vlk se v poslední době angažoval v jednáních o vládním návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a účastnil se i soudního sporu o katedrálu svatého Víta. Poslanecká sněmovna předminulý týden projednávání církevního zákona o měsíc odložila, a to hlasy levicové opozice a několika poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Vlk se proto chce s kritiky zákona kolem Tlustého sejít. Tlustý minulý týden potvrdil, že obdržel pozvání od kardinála a že se schůzky zúčastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám