Hlavní obsah

Do konce roku Česko nepřijme podle kvót žádného uprchlíka, uvedl Chovanec

• Aktualizováno

Česká republika do konce roku neplánuje přijetí žádných běženců podle unijních kvót. Před odletem do Berlína, kde se má setkat se svým protějškem Thomasem de Maiziérem, to ve středu řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). S Maiziérem chce řešit případnou součinnost Česka při repatriaci migrantů z Německa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

"My neumožníme vstup na území České republiky nikomu, kdo tu nechce být a kdo neprojde bezpečnostní prověrkou," prohlásil Chovanec.

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5651 osob z plánovaných 160 000, které by měly být v průběhu dvou let z obou zemí přesunuty do jiných unijních států. [celá zpráva]

Překvapuje mne, že se EK neustále tento systém pokouší oživit.
ministr vnitra Milan Chovanec

Chovanec zdůraznil, že EU by měla konečně uznat, že systém těchto kvót nefunguje a fungovat nemůže. "Překvapuje mne, že se EK neustále tento systém pokouší oživit," uvedl.

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos poukázal na to, že členské země Unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se shodly. Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes odpor ČR či Slovenska.

K 28. září bylo z Řecka do dalších unijních zemí přesunuto 4455 lidí, z Itálie 1196. Česká republika převzala celkem 12 lidí z Řecka, Slovensko podle údajů Evropské komise jen tři. V rámci přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby, přijelo do unijních zemí 10 695 lidí z celkového počtu 22 504 dohodnutého loni v létě.

Česko-saská policejní spolupráce

Ministr také uvedl, že v případě hotspotů chce dosáhnout pravidelného přezkumu jejich funkčnosti včetně zapojení unijních institucí typu agentury Frontex. "K této funkčnosti mají opravdu ještě daleko," řekl. Podle ministra není možné, aby Česko a další státy visegrádské skupiny donekonečna suplovaly další státy ve vysílání policistů k posílení ochrany hranic dalších zemí EU.

Chovanec od de Maiziéra bude též chtít znát podrobnosti německého plánu na repatriaci běženců. Pokud by se týkal okolních zemí včetně ČR, Česko by mělo na něm participovat. Ministr chce také zapojit Německo do chystaného česko-saského štábního cvičení policejní spolupráce a vzájemné informovanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám