Hlavní obsah

Do konce listopadu bude v Česku 360 tisíc balení penicilinu, slíbil Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce listopadu bude v České republice 360 tisíc balení penicilinu, slíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V nedělní Partii na CNN Prima NEWS uvedl, že problém je hlavně v tom, že distributoři nedodávají lék do všech lékáren rovnoměrně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Článek

„200 tisíc balení tabletového penicilinu už dorazilo, dalších 160 jich dojde v listopadu. Do konce listopadu to bude 360 tisíc, a možná ještě více,“ uvedl v Partii Válek.

Podle něj je ale hlavní problém v tom, že distributoři nedodávají balení léku do všech lékáren. „Distributoři pořád slibují, že budou dodávat. Faktem je, že jsou okresy v České republice, kde mají zásobu penicilinu na 150 dní. Pak jsou ale okresy, kde zásoba penicilinu není ani na jeden týden,“ upozornil.

Spoléhá na to, že to vyřeší novela zákona o lécích, která je v současné době v Poslanecké sněmovně. „Zákon vyřeší, že se musí dodávat do všech lékáren stejné množství penicilinu podle spotřeby, která v lékárnách za uplynulé období byla,“ uvedl ministr.

Zasílání léků opět ve hře. Lékárníci jsou proti

Domácí

Zároveň mluvil o tom, jak by měla vypadat situace s léky v Česku na podzim. „Léků bude dostatek u distributorů. Že jich bude dostatek v lékárnách, musí garantovat distributoři. Neformálně je do toho budu tlačit a ve chvíli, kdy budeme mít zákon, je donutí zákon,“ avizoval Válek.

„Nepřipravený a nedostatečný zmetek“

Někteří lékárníci ale upozorňují, že i tento zákon má své mouchy a všechny problémy s nedostatkem léků nevyřeší. I podle poslance hnutí ANO a stínového ministra zdravotnictví Kamala Farhana zákon nebude stačit.

„Je to nepřipravený a nedostatečný zmetek,“ uvedl v pořadu. Podle něj totiž není zaručeno, že bude na podzim v lékárnách dostatek dalších léků.

Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv.

Ve Sněmovně by mohla podle dřívějších informací uspět mimo jiné Farhanova úprava novely, jež by měla usnadnit pokrytí potřeby českých pacientů i cizojazyčnými šaržemi chybějících léků. Přímo ze zákona by navíc mohly dostat povolení v Česku i cizojazyčné šarže těch léků, které jsou volně prodejné.

Nepijme alkohol jako duhy, množme se a milujme se, je to zábavné, radil lidovcům poslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám