Hlavní obsah

Do důchodu nejpozději v 65 nebo 67 letech, plánuje vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Hranice důchodového věku by měla být nejvýše 65 nebo 67 let. Vláda chce tímto krokem zaručit budoucím seniorům určitou dobu života v důchodu. Kabinet by měl definitivně rozhodnout na konci června, informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kabinet se v pondělí shodl na věcném záměru zákona, který počítá se zastropováním věku pro odchod do důchodu. Týkat se bude lidí narozených po roce 1971.

„Vláda schválila věcný záměr zákona upravujícího ukončování zvyšování důchodového věku, jsou dvě varianty 65 a 67 let,“ uvedl na Twitteru Ayrer.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce hranici 65 let, což podporují i lidovci. Hnutí ANO je pro odchod do penze v 67 letech. Kabinet chce definitivní rozhodnutí udělat na konci června. Hranice by se měla přehodnocovat každých pět let.

Růst důchodového věku se každý rok zvyšuje u mužů o dva měsíce, u žen o čtyři. Současná legislativa se zastropováním nepočítá, strany ho však zmínily v koaliční smlouvě.

Sobotka: Je to jistota pro občany

„Je to otázka určité jistoty pro občany. Není možné, abychom měli permanentně prodlužující se věk odchodu do důchodu, který nebude mít nic společného s reálným životem,“ míní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„V ČR žijeme o dva a půl roku kratší dobu, než je průměr EU. Domnívám se, že je to v pořádku, budu hlasovat pro tu hranici 65 let,“ komentovala Marksová.

Opozice proti

Proti se staví pravicová opozice. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že vláda chce rozhodnout o něčem, co de facto nastane až za čtrnáct let.

„Současný ‚automat’ dosáhne 65 let v roce 2030. Všechny vlády se budou rozhodovat ještě 14 let. Do konce června?” napsal na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám