Hlavní obsah

Antibiotika z Koreje už nepotřebujeme. Nevyrábí tam penicilin, řekl Válkův náměstek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se už několik dlouhých měsíců potýká s nedostatkem léků, především penicilinu. Problém je to především pro děti s letními angínami. Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že je v zemi dostatek balení, lékárny tvrdí opak.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Článek

Situaci na podzim nezachrání ani přislíbené dodávky antibiotik z Jižní Koreje nebo Tchaj-wanu. Jak řekl Novinkám náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, vyrábějí jen amoxicilin a toho je v Česku dostatek.

„Korejské firmy vyrábějí antibiotika amoxicilin/klavulanát a my v této chvíli máme amoxicilinu mnohem víc, než jsme schopni spotřebovat. Dodávky jsou nyní kolem 100 tisíc měsíčně,“ řekl Novinkám Dvořáček.

„V momentě, kdy se trh stabilizoval a přišli další dodavatelé, kteří významně zvedli svoji prezenci na trhu, tak to pro ně přestalo dávat smysl. A pro nás nemělo smysl je do toho dál tlačit v momentě, kdy dodavatelé dokázali navýšit dodávky na 100 tisíc balení měsíčně,“ dodal s tím, že s amoxicilinem v příštích měsících určitě problém nebude. Penicilinová antibiotika ale firmy vyrábět neumí.

Válek: Některé velké farmaceutické firmy se vymkly kontrole

Domácí

Příslib korejských léků byl výsledkem březnové diplomatické mise předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Česko rozjelo jednání s pěti korejskými firmami o dodání statisíců balení antibiotik a dalších léků do letošního podzimu. Úřady ale musely nejdřív prověřit výrobní praxi a potřebné dokumenty.

Amoxicilin je širokospektré antibiotikum, které se ve světě hodně používá. Jeho časté užívání ale může podle odborníků přispívat k antibiotické rezistenci a snižovat účinek léčby.

Evropská unie chce od něj postupně ustupovat k antibiotikům, která jsou lépe cílená na konkrétní problém.

Pátrání po penicilinu

Penicilin oproti tomu cílí lépe. Jeho dodávky do Česka zajišťují tři firmy. Jedna z nich, slovenský výrobce BB Pharma, na kterého se na podzim také spoléhá, ale v červnu pozastavila dodávky do Česka.

Jak upozornil Deník N, důvody byly ekonomické. Firma otevřeně uvedla, že se jí zvýšily náklady na účinné látky a za cenu, za kterou se lék v Česku prodává, se jí už nevyplatí léky dodávat.

Od října se ale mají dodávky opět obnovit a navýšit. Firma se již s pojišťovnami a Státním ústavem pro kontrolu léčiv dohodla na navýšení ceny. Jak to pocítí pacienti, jestli budou muset více doplácet, zatím jasné není.

Otazníkem ovšem stále je, kde jsou balení penicilinu, která do Česka dorazila. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v posledních měsících se dostalo do Česka 30 tisíc balení penicilinu. „Spotřebováno je asi 5000, zbytek je v lékárnách,“ řekl Novinkám Dvořáček.

Resort ale nedokáže říct, kde jsou. Při namátkovém volání do lékáren se ale lidem často dostane odpovědi: nemáme, anebo máme jen posledních pár balení.

Ministerstvo zdravotnictví svolalo na úterý tiskovou konferenci, kde má situaci kolem nedostatku léků objasnit.

Válek opět terčem výtek za antibiotika

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám