Hlavní obsah

Do Brd se vrátili vlci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se vyskytují vlci. Jejich přítomnost v centrální části oblasti potvrdily fotopasti. Pro vlky jde o vhodné teritorium s dostatkem přirozené potravy.

Foto: Správa CHKO Brdy

Vlk zachycený fotopastí v Brdech.

Článek

„Pro lesy v Brdech je přítomnost vlků určitě dobrá zpráva. Živí se totiž především prasaty divokými, srnci či jeleny, kteří doslova spásají mladé stromky, a působí tak velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř tvoří přes 90 procent vlčího jídelníčku. Přítomnost vlků tedy může v důsledku znamenat i pestřejší a druhově bohatší lesy,“ uvedla Správa CHKO Brdy.

Vlci se vyskytují v centrální, nejméně navštěvované části Brd. Jejich teritorium však může dosahovat až několika stovek kilometrů čtverečních a zejména mladí jedinci jsou schopni migrovat stovky kilometrů.

Doposud nebyla přítomnost vlků v Brdech potvrzena, byť existovaly indicie, že by zdejší krajina mohla být pro vlky přitažlivá.

Ač jsou možná přímá setkání člověka s vlkem vzácná, doporučují správci CHKO návštěvníkům mít psy na vodítku a nezanechávat po sobě odpadky.

Chovatelé hospodářských zvířat by měli svá stáda před predátory preventivně zabezpečit. Zároveň mají nárok na kompenzace. Problémy s útoky na stáda řeší farmáři především na Broumovsku.

Problémového vlka bude možné zastřelit. Myslivci na Královéhradecku dostali výjimku

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám