Hlavní obsah

Dlabajová odmítla kandidovat v Itálii do europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslankyně Martina Dlabajová (do loňska za ANO) ukončila námluvy italských liberálních demokratů LibDem Europei, kteří jí nabízeli čelní pozici na kandidátce v italském severovýchodním okrsku. Chce se podle svých slov věnovat práci v Česku.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Dlabajová

Článek

„Nabídky si velmi vážím a považuji ji za uznání mé dosavadní práce. A přestože Itálie bude vždy mým druhým domovem, kam se budu vracet, chtěla bych své proevropské nadšení věnovat především práci v ČR. Děkuji za veškerou podporu, které se mi v souvislosti s nabídkou kandidatury dostalo od lidí jak v ČR, tak v Itálii,“ uvedla v pondělí v tiskovém prohlášení Dlabajová, která v Itálii studovala a 20 let tam žila.

Šéf LibDem Europei Andrea Marcucci v prohlášení dodal, že tím spolupráce s europoslankyní nekončí.

„Martina Dlabajová by byla skvělá lídryně naší kandidátky v okrsku severovýchod. V oblasti žila a podnikala a ví, co Italové potřebují. Její dosavadní desetileté působení v Evropském parlamentu bylo velkým přínosem. Respektujeme její rozhodnutí a těšíme se na další spolupráci,“ uvedl Marcucci.

Dlabajová má nabídku vést v Itálii do eurovoleb liberální koalici

Eurovolby

Jeho strana je součástí širší italské volební koalice Spojené státy evropské. Zakládajícími stranami aliance jsou +Europa, jejíž hlavní tváří je bývalá eurokomisařka a ministryně zahraničí Emma Boninová, a Živá Itálie expremiéra Mattea Renziho.

Nevěděli o tom všichni

Rozruch vzbudilo, když poslanec Riccardo Magi (+Evropa), který vyjednává o fungování koalice, o možné kandidatuře s Dlabajovou nevěděl. „Je to zcela nepodložená zpráva,“ řekl minulý týden.

Podle Lucie Bednárové, která pracuje pro europoslankyni jako vedoucí komunikace, to bylo zřejmě nedorozumění. „Paní poslankyně dostala nabídku od LibDem už před nějakým časem, ještě dříve, než se strany spojily v alianci Spojené státy evropské,“ popsala Novinkám.

Podle ní měla právě LibDem v rámci předběžných dohod nominovat lídra severovýchodního okrsku. „Je pochopitelné, že v momentu, kdy paní poslankyně nesdělila své rozhodnutí a nabídku teprve zvažovala, tak představitelé LibDem korektně nezmiňovali její jméno všem partnerům,“ uvedla Bednárová.

O kandidatuře však podle ní Dlabajová vyjednávala například s Renzim nebo s dalším členem Živé Itálie Nicolou Dantim, který se o tom i zmínil v sobotním vydání Corriére di Verona.

Italští centristé popřeli, že by za ně měla kandidovat Dlabajová

Eurovolby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám