Hlavní obsah

Italští centristé popřeli, že by za ně měla kandidovat Dlabajová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská středová aliance Stati Uniti d’Europa (Spojené státy evropské, SUE) nejednala o tom, že by měla na kandidátce pro volby do Evropského parlamentu českou europoslankyni Martinu Dlabajovou. Řekl to šéf strany +Europa a poslanec Riccardo Magi, který se účastní úzkých jednání o fungování koalice. O možnosti, že by Dlabajová kandidovala v Itálii, informovala tento týden některé česká média.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Dlabajová

Článek

„Je to zcela nepodložená zpráva,“ řekl Magi v rozhovoru s ČTK. Dodal, že o možnosti, že by Dlabajová vedla kandidátku SUE na severovýchodě Itálie, nikdy na jednání této koalice neslyšel. Strana +Europa, jejíž hlavní tváří je bývalá eurokomisařka a ministryně zahraničí Emma Boninová, je spolu se stranou Živá Itálie expremiéra Mattea Renziho zakládajícím subjektem SUE.

Český tisk dříve informoval, že Dlabajová, která v Itálii 20 let žila, dostala od SUE nabídku v Itálii kandidovat v obvodu severovýchod, kde se volí 18 europoslanců. Itálie vysílá do Bruselu 76 europoslanců, země je však rozdělena do čtyř obvodů. Pro získání mandátů je nutné překonat čtyřprocentní hranici. Rozdělení do více obvodů však vede k tomu, že někdy ani to nestačí pro zisk mandátu v daném obvodu. V minulých volbách například strana Vzhůru Itálie získala na severovýchodě skoro šest procent preferencí, ale žádného europoslance.

Vyšší volební účast

Pokud Dlabajová skutečně bude kandidovat v Itálii, bude zřejmě potřebovat pro zvolení několikanásobně více hlasů než v České republice. V roce 2019 stačilo europoslanci ke zvolení za hnutí Ano 2011, za které kandidovala i Dlabajová, získat zhruba 84 000 hlasů, na severovýchodě Itálie to bylo přes 300 000 hlasů. Italský obvod má o milion více voličů než celá ČR, ale v Evropském parlamentu má o tři europoslance méně než Česko. V Itálii je výrazně vyšší volební účast. V roce 2019 v ČR hlasovalo zhruba 29 procent voličů, na severovýchodě Itálie to bylo 64 procent.

Dlabajová by nebyla první osobou narozenou na území současné České republiky, jež by se pokusila získat mandát europoslance v Itálii. Do Evropského parlamentu byl v řadách Italské socialistické strany v letech 1979 a 1984 zvolen bývalý šéf Československé televize Jiří Pelikán, který opustil Československo po jeho okupaci v roce 1968.

Von der Leyenová hodila Češku Dlabajovou přes palubu. Eurokomisaři chtějí vědět proč

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám