Hlavní obsah

Po Charanzové s ANO končí i Dlabajová. Do europarlamentu už kandidovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslankyně Martina Dlabajová příští rok v červnu už nebude obhajovat mandát za hnutí ANO v Evropském parlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Je tak další, kdo se loučí s partají Andreje Babiše. V úterý stejné rozhodnutí oznámila i europoslankyně Dita Charanzová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš a europoslankyně Dita Charanzová (vpravo) a Martina Dlabajová (vlevo)

Článek

„Rozhodla jsem se, že do dalších voleb na kandidátce ANO už nepůjdu,“ řekla Deníku Dlabajová. Dodala, že mandát neplánuje obhajovat ani za jinou stranu.

Upozornila, že v Evropském parlamentu stráví celkem deset let a že se v současné době soustředí na to, aby svou práci dokončila. „Předvolební kampaň přenechám jiným,“ dodala.

Za jeden z důvodů označila rýsující se spojenectví hnutí ANO a SPD na české politické scéně. To pro ni prý vždy bylo zcela nepřijatelné.

Europoslankyně Charanzová se rozchází s ANO. Vadí jí národovecký kurz hnutí

Domácí

Dlabaová je tak další výraznou tváří ANO, která už nebude obhajovat mandát v Bruselu. Stejné rozhodnutí oznámila v úterý místopředsedkyně Evropského parlamentu Charanzová. Ta uvedla, že se neztotožňuje se současným směřováním hnutí. Podle ní ANO v poslední době nabralo „konzervativní a národovecký kurz“.

Za ANO bylo do europarlamentu v roce 2019 zvoleno šest kandidátů. Mezi nimi také Radka Maxová, která na podzim 2020 z ANO odešla. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Podobně se s ANO v minulosti názorově rozešel europoslanec a někdejší eurokomisař Pavel Telička.

Kdo bude na kandidátce ANO?

Za ANO chce ale kandidovat do europarlamentu místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta by podle informací redakce měla kandidátku dokonce vést. Zájem o místo v europarlamentu má i současný poslanec ANO Jaroslav Bžoch, potvrdil Novinkám.

Mandát chtějí obhajovat i současní europoslanci hnutí Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík, řekli Novinkám. Jejich stranický kolega Martin Hlaváček na dotaz redakce neodpověděl.

Nerudová do eurovoleb, zřejmě za STAN

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám