Hlavní obsah

Divoké kurzy fakulty: sváděly i studentky

Sexuálním skandálem zmítaná Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity oznámila, že ve hře je zrušení sportovních výjezdů. Převážně tam mělo docházet k nepřijatelnému chování pedagogů ke studentkám. Podle zjištění Práva za návrhem může být ale i to, že na těchto akcích se nepřístojného chování mohly dopouštět směrem ke kantorům i některé studentky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Masarykova univerzita v Brně - ilustrační snímek

Článek

Právo se mohlo seznámit s výpověďmi studentek, v nichž popsaly situace na kurzech, které se odehrávaly pod taktovkou katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Právě tři její pedagogové se měli sexuálního obtěžování dopouštět, dva kantoři už na škole skončili a jeden je postaven mimo výuku.

Je přitom nutno zdůraznit, že svědectví studentek nevyvrací informace o nepřípustném chování vyučujících, na něž upozornil server Seznam Zprávy.

„Nikdo z nás nechce zpo­chybňovat tvrzení studentek a absolventek, které poskytly výpovědi do médií. Samozřejmě chceme, aby došlo k spravedlivému šetření, pokud se potvrdí tato závažná obvinění. Naším cílem je ukázat druhou stranu mince,“ řekla jedna ze studentek. Její jméno i jména dalších redakce zná, vzhledem k citlivosti případu je ale neuvádí.

Brněnská pedagogická fakulta po skandálu možná zruší sportovní výjezdy

Domácí

Z výpovědí, jejichž část by mělo mít k dispozici i vedení fakulty, plyne, že se s nevhodným chováním pedagogů nesetkaly, popisují ale nevhodné chování některých studentek.

Osahávání a scény

Reportér Práva se měl možnost seznámit i s videozáznamem pořízeným na sportovním kurzu. Studentka má na něm osahávat pedagoga.

„Chvíli jsme já i spolužáci situaci pozorovali. Vyučující vždy poodstoupil nebo studentce neverbálně naznačil, že to není vhodné a že se mu to nelíbí. Když jsem viděla, že se studentka stále nenechala odbýt, situaci jsem natočila,“ řekla autorka videa.

Pedagog měl nakonec dívku poslat pryč. „Situaci si údajně měla s vyučujícím vyříkat. Snad se i omluvila. Ale to neznamená, že se to nestává. Já sama jsem se mnohdy chovala možná vyzývavě a nevhodně, vyučující to vždy ustáli a vysvětlili mi, že to je nepřípustné,“ přiznala autorka videa.

Masarykova univerzita postavila mimo výuku dva pedagogy kvůli údajnému obtěžování

Domácí

Situaci na letním kurzu popsala další studentka. „První večer panovala ve společenské místnosti uvolněná atmosféra. Hrálo se na hudební nástroje a zpívalo. Jedna ze studentek posílena alkoholem přišla k vyučujícímu a hlasitě mu dělala sexuální návrhy, které on rázně odmítl. Kamarádka ale ztropila scénu, začala na něj křičet a nadávat mu. On se ohradil, vypadal až zoufale. Poté si postěžoval, že ani neví, co v takové situaci dělat, protože i kdyby to nahlásil, stejně by mu nikdo nevěřil. Kamarádka se později omluvila a dohodli se, že se to dále řešit nebude,“ uvedla.

„Na kurzech jsou dospělí lidé, kteří se večer chtějí pobavit. Alkohol může oprostit meze, ale z mých zkušeností nedocházelo k obtěžování studentek a vyvíjení nátlaku, naopak jsem byla svědkem nátlaku a přímého svádění od studentek,“ uvedla dívka.

„Tuto situaci můžeme také považovat za nevhodné sexuální obtěžování, mohu dosvědčit, o které akce se přesně jednalo. Proto mě velmi mrzí dvojí metr, který začal vznikat,“ dodala.

Zbyl jen jeden

Možná poslední sportovní kurz skončil před několika dny. „Zimní kurz pro náš obor skončil předminulou sobotu, jedná se tedy o názor na věc zcela čerstvý. Mohu říct, že učitelé byli mnohem méně družní ve volném čase, drželi se zpátky, zřejmě kvůli blížící se katastrofě,“ uvedla další studentka.

Právo se s prosbou o vyjádření k výše popsaným výpovědím obrátilo i na děkanku Simonu Koryčánkovou. Ta odkázala na tiskovou zprávu, která pojednává právě o možnosti úplného zrušení sportovních kurzů.

Na samotné katedře tělesné výchovy panuje nyní tíživá atmosféra. Vedle vyučujících žen zde ze čtyř pedagogů zůstal jen jediný muž, nově pověřený vedoucí katedry Vladislav Mužík, mimochodem bývalý děkan fakulty a do roku 2020 vedoucí katedry tělesné výchovy. Sám už roky na sportovní kurzy nejezdil.

Do hodnocení skandálu, kde hlavní roli hrají jeho kolegové, se pouštět nechtěl. Hlavní úkol nyní vidí v tom, aby i bez zmíněných kantorů dokázal zajistit výuku. „Pro mě je nyní primární to, aby se situace nedotkla studentů, tedy abychom s kolegyněmi, se kterými jsem tu zůstal, dokázali zvládnout potřebné předměty,“ řekl Právu.

Na pedagogické fakultě je podle oficiálních údajů 4906 studujících, z toho 82 procent jsou ženy.

Historik Vaněk odmítá nařčení ze sexuálního obtěžování

Domácí

Obtěžování kantory řeší i humanitní fakulta UK

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám