Hlavní obsah

Brněnská pedagogická fakulta po skandálu možná zruší sportovní výjezdy

Sexuální aféra s údajným obtěžováním studentek na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně možná povede ke změnám ve studiu. Ve hře je totiž zrušení výjezdů mimo školu, kde mělo k většině incidentů docházet. Po dalším oznámení nevhodného chování postavila také fakulta mimo výuku už třetího člena katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, dva další už na škole skončili.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

„Vyhlásili jsme nulovou toleranci nevhodnému chování, obzvlášť tomu se sexuálním podtextem. Proto jednáme rychle, rázně a snažíme se velmi intenzivně, aby byly vyřešeny všechny podněty, které k nám přicházejí. Chceme být zodpovědnou, zdravou a bezpečnou fakultou a uděláme maximum pro to, aby studující, ale i uchazeči věděli, že k nám přicházejí do bezpečného prostředí,“ potvrdila rozhodnutí děkanka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Simona Koryčánková.

Rektor univerzity Martin Bareš také požádal děkanku, aby zvážila změny na fakultě tak, aby se minimalizovala možnost dalšího podobného chování.

Prozkoumat anketní hodnocení vyučujících

Škola také prověří předmětové ankety, kde studenti hodnotí předměty a učitele, jejichž textovou částí se zřejmě do vypuknutí skandálu nikdo pořádně nezabýval, deset let nazpět.

Na brněnské fakultě končí oba učitelé nařčení z obtěžování studentek

Domácí

„Vzhledem k tomu, do jak vzdáleného časového období medializovaná svědectví dotčených studentek sahají, to považuji za nutné. Z těchto důvodů požádám i Radu pro vnitřní hodnocení Masarykovy univerzity, aby projednala studijní kurikula a posoudila nezbytnost některých konkrétních kurzů, v nichž se prokazatelně objevovaly nevhodné vzorce chování či se projevovaly nežádoucí stereotypy,“ informoval Bareš.

Už v příštím týdnu, kdy začne semestr, proběhnou setkávání se studujícími za účasti facilitátora, aby fakulta získala zpětnou vazbu od studentů.

Skandál s kšefty se stipendii na univerzitě v Plzni bobtná

Domácí

V plánu jsou také školení vyučujících, série workshopů, aby všichni věděli, co je to nevhodné chování či sexuální obtěžování a jak se mu bránit.

„Cílem je nastavit férové a otevřené prostředí a jsem připravena udělat pro to maximum. Říkám tomu přístup otevřených dveří a sdíleného telefonu. Každý ze studujících má možnost mi zavolat. A pokud budou chtít přijít také osobně, tak je v nejbližším termínu přijmu a budu s nimi napřímo hovořit,“ dodala děkanka Koryčánková.

Historik Vaněk odmítá nařčení ze sexuálního obtěžování

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám