Hlavní obsah

Historik Vaněk odmítá nařčení ze sexuálního obtěžování

Šéf Ústavu pro soudobé dějiny Miroslav Vaněk odmítá, že by v rámci svého angažmá na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS) žádal po studentce sex výměnou za hladký studijní prospěch. Odmítá se i vzdát svých funkcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Historické sídlo Univerzity Karlovy, ilustrační foto.

Článek

„Nepřipouštím, nehodlám,“ napsal stručně Právu na otázky ohledně viny a případné rezignace.

Právě rada Ústavu pro soudobé dějiny zmínila jeho jméno v souvislosti se skandálem na FHS ve svém vyjádření. A prozradila i jméno dalšího vyučujícího z FHS, který měl rovněž vysoké postavení v ústavu. Je jím Vaňkův zástupce Pavel Mücke.

„Rada Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR se v pondělí na svém mimořádném zasedání zabývala podezřením z nevhodného chování ředitele ústavu prof. Miroslava Vaňka a jeho zástupce doc. Pavla Mückeho vůči studentkám Fakulty humanitních studií UK,“ uvedli akademici.

Obtěžování kantory řeší i humanitní fakulta UK

Domácí

O vyšetřování podezření informovala radu ústavu ombudsmanka Karlovy univerzity Kateřina Šámalová, s níž rada „intenzivně spolupracuje“.

Bude se pátrat i v minulosti

Rada rovněž informovala, že Mücke podal rezignaci na funkci statutárního zástupce ředitele ústavu. Právě ten podle zjištění Práva nevhodné chování přiznal a podal i rezignaci na pozice na fakultě. Oba mají teď na fakultě zakázanou činnost.

Rada se také chystá svolat všechny své pracovníky a představitele vedení Akademie věd a situaci kolem svého ředitele a jeho zástupce s nimi probrat. „Rada považuje zjištěné skutečnosti za velmi závažné a ohrožující dobré jméno instituce. Proto v příštím týdnu zasedne spolu s dozorčí radou ústavu, aby přijaly společné stanovisko. Rada považuje prostředí bezpečí a respektu za základní předpoklad výzkumné práce, fungování instituce i působení jejích pracovníků a pracovnic ve vzdělávací sféře,“ stojí v usnesení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historik Miroslav Vaněk

Údajné kredity za potěšení

Podle zdroje Práva to měl být právě Vaněk, který na studijním výletě měl studentce nabídnout dvojnásobný počet kreditů za sex. Něco podobného se mělo stát i před dvěma lety na adaptačním kurzu.

Děkanát projevy sexuálního obtěžování a zneužívání autority odsoudil a zahájil vyšetřování ve spolupráci s poradní komisí, kterou pro tento případ zřídila rektorka UK Milena Králíčková.

Delikátní záležitostí se zabývá i zmíněná univerzitní ombudsmanka Šámalová.

Podle ní se bude vyšetřování týkat nadále obou kantorů, a to i hluboko do minulosti. „Výsledkem šetření bude definice toho, jaký skutkový stav věcí poradní komise shledala, a její stanovisko k němu doprovodí doporučeními k dalším krokům pro vedení univerzity, fakulty a samotné podavatelky,“ napsala Právu. Nevyloučila, že by věc mohla skončit v rukou policie.

Slíbila důkladnou analýzu svědectví studentů, studentek, pracovníků, ale i absolventů a absolventek. Ve stejném duchu se vyjádřil Právu i děkanát FHS.

Masarykova univerzita postavila mimo výuku dva pedagogy kvůli údajnému obtěžování

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám