Hlavní obsah

Dienstbier pohrozil Zemanovi, že by mohl být prohlášen za neschopného výkonu funkce

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup, Renáta Bohuslavová

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ve čtvrtek naznačil, že bude-li pokračovat „kolorit” chování a výroků prezidenta Miloše Zemana, mohl by být prohlášen za neschopného výkonu funkce a pravomoci hlavy státu by mohl převzít premiér. Dienstbier to uvedl s odvoláním na Ústavu při projednávání usnesení, v němž senátoři vyzvali prezidenta, aby respektoval zahraniční politiku České republiky a zásady mezinárodního práva.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman před vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Článek

Prezidentovy výroky podle senátorů poškozují zájmy České republiky. V přijatém usnesení vyslovili nesouhlas s prezidentovými výroky na půdě Rady Evropy o tom, že ruská anexe Krymu je hotová věc a že Rusko by mohlo Ukrajině ztrátu nahradit finančně nebo v naturáliích. Krym je podle nich i nadále součástí Ukrajiny.

„Není tady jenom to vystoupení, ale ještě nějaký kolorit – např. výroky na adresu kameramana ČT, které to samozřejmě posouvají do nějakých dalších souvislostí,“ připomněl senátor Zemanova slova na adresu člena štábu České televize, kdy prezident republiky pronesl: „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“ [celá zpráva]

„Myslím si, že pokud to takto bude pokračovat, že zejména v případě jistého výsledku prezidentské volby nám nakonec nezbyde, než se zabývat zvyklostmi, které jsou naznačeny v článku 66 naší ústavy,“ uvedl Dienstbier před senátory s narážkou na možné Zemanovo znovuzvolení.

Zmíněný článek hovoří o odebrání prezidentských kompetencí v případě závažných důvodů, které ústava taxativně nezmiňuje. Podmínkou je usnesení Sněmovny a Senátu.

Nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády.
Ústava ČR

Prezident tím není zbaven úřadu, ale pouze označen za nezpůsobilého k vykonávání úřadu. Jeho pravomoci přebírá předseda vlády a prezident se může obrátit na Ústavní soud s návrhem na zrušení tohoto usnesení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier

Dnešní usnesení horní komory je podle Dienstbiera nezbytné. „Jeho výroky o tom, že Krym je ,fait accompli‘, není možné s naší historickou zkušeností akceptovat. Doporučení, ať si Ukrajina vyhandluje prachy, považuji za nemravné,“ řekl před senátory a znovu zopakoval, že anexe Krymu je podle něj tím nejbrutálnějším porušením mezinárodního práva v Evropě.

Prezident poškozuje ČR

Podle předkladatele návrhu, nezařazeného senátora a bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla prezident svými výroky legitimizuje výsledky mezinárodní agrese. Česká republika je podle něj ve světě často vnímána jako země, na jejíž postoje se nedá zcela spolehnout.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček reagoval, že prezident nic „nelegalizoval”. „Pan prezident anexi Krymu nelegalizoval. Vyjádřil vyvážené a realistické stanovisko. Z hlediska české zahraniční politiky tedy nedošlo k vybočení,“ uvedl Ovčáček.

„Uráží mě postoj prezidenta země, která má zkušenost s anexí,“ řekl na plénu senátor za TOP 09 Jiří Růžička. Senátoři v souvislosti s prezidentovým vystoupením používali slova jako ostuda, pitomost či nemravnost a připomněli i jeho již zmiňované výroky na adresu kameramana České televize. [celá zpráva]

Zeman na Radě Evropy

Miloš Zeman v úterý na jednání Rady Evropy označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za „fait accompli“, tedy za hotovou záležitost. Zároveň hovořil o možnosti finančních či naturálních ruských kompenzací ve prospěch Ukrajiny. [celá zpráva]

Jeho výroky pobouřily politiky v Kyjevě a ukrajinská média označila Zemanova slova za „skandální“. Podle premiéra Bohuslava Sobotky neměl prezident k takovým výrokům mandát české vlády, a jsou tedy v rozporu s českou zahraniční politikou. Od Zemanových výroků se ve středu distancovala i vládní koalice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám