Hlavní obsah

Vyžeňte ho, nebo ho zabiju! zuřil Zeman ve Štrasburku

• Aktualizováno

Přítomnost kameramana České televize rozlítila v úterý ve Štrasburku prezidenta Miloše Zemana natolik, že mu pohrozil fyzickou likvidací. Zeman, který procházel přes foyer sídla Rady Evropy, vyzval členy svého doprovodu, aby kameramana vyhnali, jinak ho zabije. Podle mluvčího Hradu se kameraman snažil plést Zemanovi do cesty a reakce je proto adekvátní.

Foto: Česká televize ČT24

Záběr, na kterém prezident Miloš Zeman vyzývá k vyhnání kameramana ČT, jinak ho prý zabije.

Článek

„Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju,“ je slyšet zřetelně prezidentův hlas na záběru, který na Facebooku zveřejnili pracovníci pořadu Newsroom ČT24.

Zprávu o Zemanově návštěvě a projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy připravoval štáb reportéra Bohumila Vostala. Záběr se objevil i v hlavním zpravodajském pořadu ČT Události, ale bez zvukové stopy.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k prezidentově výroku uvedl, že se kameraman ČST (mluvčí zásadně nazývá Českou televizi (ČT) dřívějším názvem ČST) „snažil úporně plést panu prezidentovi do cesty”.

Televize podle něj „už dlouho lačně číhá, zda prezident, který má neuropatii, někde při chůzi neklopýtne”.

„Jde tedy o zcela adekvátní reakci na chování ČST,” uzavřel Ovčáček.

Novináře je třeba likvidovat

Zeman se netají svou záští k novinářům. Na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Číně letos v květnu například „vtipkoval“, že jich je moc a měli by se likvidovat. Putin na Zemanův pokus o humor pohotově odvětil, že není třeba je likvidovat, ale je možné je omezit.

V Radě Evropy Zeman v úterý pobouřil Ukrajinu, když anexi Krymu Ruskou federací označil za hotovou věc a Kyjevu doporučil, aby si nechal ztrátu svého území od Moskvy kompenzovat finančně nebo ropou či plynem. [celá zpráva]

Kromě ostrých reakcí z Ukrajiny si za svá slova vysloužil kritiku i na domácí politické scéně. Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že Zeman neměl k takovému vyjádření mandát vlády a že takový postoj je v příkrém rozporu se zahraniční politikou ČR. [celá zpráva]

Záběr, na kterém Zeman vyhrožuje kameramanovi, že ho zabije, byl pořízen ve chvíli, kdy prezident procházel výstavou o svém předchůdci Václavu Havlovi. Jak připomněla ČT, Zeman ji nechal zcela bez povšimnutí.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (uprostřed) přichází do budovy Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PSRE) ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám