Hlavní obsah

Tajná mise, Černochová poletí o víkendu do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyrazí o víkendu na dosud utajovanou misi do Spojených států. V sídle amerických ministrů obrany v Pentagonu má příští týden podepsat s americkým protějškem Lloydem Austinem obrannou smlouvu mezi Českem a USA.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Ministerstvo obrany nechce tuto informaci jakkoli komentovat. Právu ji ale potvrdily dva nezávislé zdroje. „K podpisu by mělo dojít v úterý 23. května,“ řekl Právu zdroj.

Černochová byla v USA minulý rok v dubnu. Po návštěvě Pentagonu řekla, že se s Austinem shodli na potřebě obrannou smlouvy sjednat. Od té doby na smlouvě, kterou s USA uzavřelo už 24 států NATO z třiceti, pracovaly týmy českých a amerických vyjednavačů.

Smlouvu, která má usnadnit pobyt amerických vojáků na českém území, už schválila před čtrnácti dny vláda.

Smlouva umožní silám USA v Česku výstavbu objektů

Domácí

A po podpisu by ji měly ratifikovat obě komory parlamentu a nakonec podepsat prezident.

Dokument už začal na politické scéně budit kontroverze, protože by mohl v budoucnosti připravit podmínky pro vybudování základny nebo objektu pro americké ozbrojené síly na českém území.

Čeká se diskuse ve Sněmovně

Ze smlouvy plyne, že v případě souhlasu parlamentu s pobytem amerických vojsk se budou moci na území Česka pohybovat a operovat ozbrojené síly USA a využívat česká vojenská zařízení, vojenské prostory a základny.

A také v nich budovat své objekty, které budou moci separátně užívat.

Otázka americké základny na českém území je dlouhodobě politicky třaskavá a ve Sněmovně, která smlouvu bude brzy schvalovat, lze čekat ostrou diskusi. Opoziční SPD je zásadně proti a hnutí ANO zatím s podporou váhá.

Ministerstvo obrany, které smlouvu vyjednávalo, se brání mluvit o výstavbě americké základny.

„Samotná smlouva neobsahuje žádné rozhodnutí o konkrétní americké vojenské přítomnosti v ČR ani rozhodnutí o zřízení vojenských základen. Žádné základny, žádná vojenská přítomnost bez toho, aniž by o vojenské přítomnosti rozhodoval parlament,“ uvedla před čtrnácti dny po projednání smlouvy ve vládě Černochová.

Ve smlouvě se ale píše o možnosti výstavby amerických budov či zařízení v 11 vojenských základnách a vojenských prostorech, kam patří například letecká základna v Náměšti nebo výcviková základna ve Vyškově.

Výsledkem úzké vojenské spolupráce s USA je dodávka dvanácti amerických dopravních a bojových vrtulníků Bell.

První nové stroje mají dorazit do Česka už na přelomu května a června. Za pomoc Ukrajině získá Česko navíc osm olétaných vrtulníků Bell od amerického námořnictva.

Obrana souběžně vyjednává s USA o nákupu 24 stíhaček F-35 za víc než sto miliard korun. Dodávky by měly po roce 2030 pokrýt potřeby české armády po ukončení pronájmu švédských gripenů.

Černochová představila Pavlovi seznam možné pomoci Ukrajině

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám